Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande inget dubbelspår Gävle-Sundsvall

/
  • Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hade inget besked att ge om dubbelspåret när hon i går besökte Gävle.

Regeringen spår bättre tider – då får Gävle pengar till det planerade järnvägsspåret över Näringen och en tidigarelagd ombyggnad av väg 56. Men besked om dubbelspår till Sundsvall dröjer ytterligare.

Annons

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, var i går på plats i Gävle för att presentera regeringens budgetförslag för 2013.

Oron i världsekonomin gör att regeringen spår en inbromsning i ekonomin i år. Men nästa år ska det vända uppåt igen. Enligt regeringens prognos ska tillväxten till och med bli högre än de flesta analytiker bedömt.

– Nej, vi har inte tagit i i överkant. Finansdepartementet har mycket skickliga ekonomer. Jag litar på att deras prognoser träffar rätt, säger Hillevi Engström.

Totalt föreslår regeringen reformer för 22,7 miljarder kronor nästa år, exempelvis sänkt bolagsskatt, skattelättnader för pensionärer och mer pengar till forskning och innovation.

År 2014-2025 satsas också 106 miljarder kronor extra på infrastruktur. Det rör sig bland annat om en ny järnvägsanslutning till Gävle hamn, via Näringen. Satsningen har fram tills nu inte funnits med i den nationella planen, men nu avsätts pengar 2017.

Gävle kommun har tidigare lovat att stå för 19 miljoner kronor av den totala investeringen på 190 miljoner samt att ligga ute med statens andel för att komma igång tidigare.

Genom att pengar nu öronmärks 2017 kan kommunen känna sig säker på att få tillbaka sitt utlägg. Därför hoppas hamnchefen Fredrik Svanbom att järnvägen ska kunna stå klar redan 2014.

– Nu borde vi rimligen kunna genomföra satsningen enligt det avtal som skrivits om förskottering, säger han, men betonar att han ännu inte fått något formellt klartecken.

Spåret kommer innebära en tidsvinst på 45 minuter för tågen då de kan köra direkt till hamnen utan att först vända och byta lok.

Även ombyggnaden av väg 56 tidigareläggs från 2017 till 2015. Det gäller den nordligaste sträckan mellan Valsjön och Mackmyra Trafikplats. Den olycksdrabbade delen förbi Främlingshem är däremot inte prioriterad.

Inte heller blev det i går något besked om dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall. Men enligt David Erixon, politiskt sakkunnig hos infrastrukturministern, är det inte uteslutet att satsningen kommer med i den åtgärdsplan för infrastruktur som ska presenteras i vår.

– Det som presenterats nu är bara en del av det totala investeringsutrymmet. Vi känner väl till behovet av dubbelspår, säger han.

Vad gäller den höga arbetslösheten i Gävleborg hade Hillevi Engström inte med sig något specialskrivet recept för länet i går. Istället framhöll hon de satsningar som görs på nationell nivå. Bland annat ska arbetsförmedlingen få utökade resurser.

– Personer som riskerar att bli långtidsarbetslösa ska få mer personligt stöd från dag ett, säger hon.

Satsningar ska även göras på lärlingsutbildningar, och ett förflyttningsbidrag ska sporra unga att flytta för att få jobb.

Mer läsning

Annons