Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning mot två polismän

GÄVLE Den här veckan veckan inleds förundersökningar mot två polismän i Gävle som misstänks för dataintrång i utredningen av mordet på Anna Lindh. Men inte förrän nästa år hålls förhör.

Annons
Internutredarna på Stockholmspolisen har inte avfört polismännen i Gävle från utredningen. De är fortsatt skäligen misstänkta för att ha sökt information i interna register om de misstänkta männen i Anna Lindh-utredningen.
Det är inte känt vilka funktioner i polishuset i Gävle de två har.
- Graden av misstanke är just nu densamma för alla i hela landet, säger Per-Erik Bergner, kommissarien som ansvarar för utredningen.

Det innebar att man inte sållat bort en grupp polismän som trots att de inte deltog i mordutredningen kan ha varit behöriga att söka information.
- När det gäller 35-åringen gick det ut rikslarm. Då måste man vara tolerant, säger Per-Erik Bergner.
Förutom två polismän i Gävle är en polisman i Hudiksvall och ytterligare två polisanställda i Hälsingland anmälda. I hela landet handlar det om över 300 polismän som kan ha efterräkningar att vänta.
Vilka som ska genomföra förhören, eller när, var inte bestämt.
- Eventuellt håller vi förhören. Alternativet är internutredarna i Västerås, men då kan vi lika gärna åka själva, säger Per-Erik Bergner.
- Systematiska förhör kan komma i gång efter helgerna.

Rikspolisstyrelsen, som sammanställde 315 slagningar på 35-åringen och den numera häktade 24-åringen, sände en skrivelse till Gävlepolisen för en månad sedan. Rättschefen Lennart Månsson ville då inte avslöja om skrivelsen berörde poliser eller civilanställda.
Polismän får bara söka information i sekretessbelagda register som man behöver i tjänsten.
Ordföranden i Polisförbundets avdelning i Gävleborg, Leif Landin, var kritisk till att den egna ledningen inte informerat de berörda.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons