Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningarna sätts under lupp

Trots revisorernas larmrapport 2005 har de manuella utbetalningarna fortsatt inom flera av kommunens förvaltningar. Nu har revisorerna bestämt sig för att detaljgranska hela kommunen.

Annons

Som Gefle Dagblad berättade i går varnade kommunrevisionen redan 2005 för att fakturahanteringen hade brister.

Men trots att kommunledningen lovade att övergå till säkrare e-fakturor (elektroniska fakturor) från 2007, är det fortfarande flera förvaltningar som gör utbetalningar på det gamla, manuella sättet.

Uppgifter om betalningsmottagare och kontonummer knappas då in för hand i ett datoriserat ekonomisystem, vilket revisorerna menar bäddat för fusk. Det har exempelvis gått att skriva in kontonummer som inte stämt överens med betalningsmottagaren – som i fallet med den misstänkta miljonförskingringen inom utbildnings- och arbetsförvaltningen.

Men det är inte bara där som de manuella utbetalningarna har fortsatt. När GD ringer runt bekräftar även socialtjänsten, kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och ungdomsförvaltningen att många utbetalningar sker manuellt.

– Men vi har ändå minskat dem kraftigt, från 30 000 utbetalningar år 2006 till tusen förra året. Vi arbetar mot att de ska försvinna helt och hållet, men det är svårt, säger Frank Stoor, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Svårigheten är enligt honom att vissa utbetalningar måste göras utan att det finns en upprättad faktura som kan skannas in i e-fakturasystemet. Och då fyller det systemet ingen funktion även om alla förvaltningar numera har tillgång till det.

– I dag gav vi exempelvis ett stipendium till en student på högskolan. Den studenten har inte skickat någon faktura till oss, utan vi sätter in pengar på ett personkonto. Sedan bestyrks utbetalningen med ett skriftligt kommunalt beslut som vi sätter in i en pärm, säger han.

Två ekonomer plus han själv skriver även under på att utbetalningen har gått rätt till.

Det händer också att fakturor anländer så sent till kommunen att de måste betalas manuellt eftersom det går snabbare. Men vid årsskiftet 2012/2013 infördes ett nytt ekonomisystem som många hoppas ska ge bättre säkerhet.

Sedan den misstänkta miljonförskingringen uppdagats har kommunrevisorerna nu bestämt sig för att granska varje enskild manuell utbetalning som gjorts inom hela kommunen under 2012.

Pärmar med tusentals papper har hämtats från förvaltningarna och gås just nu igenom.

Samtidigt jobbar externa konsulter med att granska hur mycket pengar som försvunnit inom Utbildning och Arbete och vad som brustit i kommunens interna kontroll. På tisdag nästa vecka presenterar de sina slutsatser.

Mer läsning

Annons