Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fossilfria bränslen är Marias modell

/
  • – Vi har bland de bästa förutsättningarna i världen att klara oss utan fossila bränslen, säger Maria Wetterstrand, tidigare språkrör i Miljöpartiet som besökte Gävle i går.

– Vi behöver ställa om till fossilfria bränslen snabbt, både för Maldivernas skull och för vår egen.

Det var Maria Wetterstrands budskap när hon talade på Gävle-Dala drivmedelskonvent i Gasklockorna i går.

Annons

Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet, vill helst ha en modell för stöd till miljöbilar som liknar det i Frankrike.

– Där tar man en avgift för de dyra bensinslukande bilarna som får bekosta miljöpremien för de bästa bilarna. Man får ett system som är självbärande. Det tror jag vore bra, säger hon.

Däremot ska inte politikerna bestämma vilka fossilfria bränslen man ska satsa på, menar Maria Wetterstrand.

– Den diskussionen hade vi 2002. Då diskuterade man om vi skulle ha etanol, el, vätgas eller något annat och man kom aldrig överens. Man kan tycka vad man vill om den politik som vi genomförde då, där vi bland annat befriade miljöbilarna från trängselskatten i Stockholm, men den fick fart på miljöbilsförsäljningen, säger hon.

Men det är inte de som bor i Stockholms innerstad som har mest att vinna på att byta från bensinbil till ett fossilfritt bränsle, antingen det är etanol, fordonsgas eller el. Det är de som bor i glesbygd, säger Maria Wetterstrand:

– Bensinpriset kommer att stiga, det vet vi, så att göra sig oberoende av bensinen är allra viktigast för de som bor i glesbygd där man är beroende av bilen. Jag tror att man har anledning att vara orolig för framtiden om man är passiv och inte ställer om till fossilfria bränslen.

Mer läsning

Annons