Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotoutställning om utanförskapet

/
  • Eleverna i tvåan på hotell- och restaurangprogrammet såg utställningen ”Via Dolorosa” på temat utanförskap och mobbning veckan före påsklovet.
  • Elisabeth Olsson Wallins bilder som skildrar Jesu lidande överfört till mobboffer och mobbare är starka. Det här är ”Jesus faller tredje gången”.
  • När eleverna sett utställningen fick de skriva ner sina spontana intryck på en lapp och fästa på anslagstavlan.Mitt sanna jag duger, står det på lappen i spegeln. Något att ta till sig.

Utanförskapet, att väljas sist, att inte bli bjuden på kalas, såren som inte syns – allt detta som den mobbade upplever. Under två veckor får gymnasieeleverna på Polhemsskolan se en fotoutställning, ”Via Dolorosa”, av Elisabeth Olsson Wallin på detta tema. Initiativtagare är projektet ”Oh my God” och religionslärarna på skolan.

Annons

Högst upp i Söderskolan finns Elisabeth Olsson Wallins bilder som dels skildrar mobboffret, dels mobbarna, allt uppbyggt kring påskens passionsdrama om Jesu lidande och död. Persiennerna är neddragna och det är dunkelt i de båda klassrummen. Levande ljus förstärker stämningen.

Innan eleverna, tvåor från hotell- och restaurangprogrammet, får se bilderna samlas de tillsammans med de tre projektledarna för att samtala om ämnet och vad det är de ska få uppleva.

Eleverna går runt i grupper tillsammans med någon av ledarna i ”Oh my God”. Inför varje bild stannar man och pratar både om bilden och om budskapet. De tittar på hur fotografen byggt upp budskapet och det står eleverna fritt att tolka.

Bilderna visar unga människor där en är offer och de andra antingen är plågoandar eller bara inte ser vad som händer. Allt följer påskens kristna budskap.

Sista bilden visar uppståndelsen, hur den mobbade fått upprättelse, är trygg och vågar lita på sin omgivning. Texten som hör till lyder. ”Du är inte bara det som varit utan också det du blir.”

När vandringen är över får den som vill skriva ner sina känslor och reflektioner på lappar som sedan sätts upp på en stor tavla. Alla kommentarer är anonyma och här finns mycket tänkvärt att läsa:

”Jag vet hur det är, har gått igenom det själv. Tungt, sorgligt, hemskt, betydelsefullt, vardag, lyckligt slut. Jättefint – jag kände igen mig i hela situationen. ”

Anton Pettersson visar vad han skrivit på sin lapp: ”Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår.”

Projektet ”Oh my God” är ett tvåårigt projekt som drivs av Svenska kyrkan genom församlingarna i Gävle som gått ihop och satsat pengar. Tre personer arbetar med projektet som vänder sig till gymnasieungdomar.

– Vi vill skapa och hitta mötesplatser för existentiella samtal, säger Annika Persson i projektgruppen.

Hon ger exempel på möten som har varit skrivarlektioner på Vasa om teknik, tro och livsfrågor eller livskunskap på Borgis. Allt sker i samarbete med lärarna.

– Alla som läser religion ska få se den här utställningen, säger Lena Larsson som är religionslärare på Polhemsskolan.

De som inte såg utställningen förra veckan ska få chansen veckan efter påsklovet.

Mer läsning

Annons