Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP vill inte se det gröna försvinna

Detaljplanen för radhus vid Vallbacksskolan godkändes av Byggnads- och miljönämnden. Bara Folkpartiet reserverade sig.
– Någon gång måste man sätta ner foten. Även om det kanske är fel ärende, säger Per- Enar Hammarstrand, FP.

Annons

Den nya detaljplanen ger klartecken för ett radhus med sju lägenheter i hörnet Sofiagatan-Gustavsgatan. Men Folkpartiet ser frågan mer principiellt och tycker att det handlar om inställningen till stadens grön-ytor.

– Nu är det tre små grönområden bara på Söder där man planerar att bygga hus, Vallbacken, Klockgjutarparken och Luftvärnsbacken. Grönområdena försvinner ett efter ett. Så var det väl inte meningen att det skulle bli, säger Per-Enar Hammarstrand.

Alla tre områdena pekades ut som tänkbara bostadsområden i Översiktsplanen som antogs förra året, men då var Folkpartiet inte emot.

– Vi var för okloka, vi borde sagt nej redan då. Men vi höll med om att det var områden man kanske kunde bygga på någon gång i framtiden, och förstod inte att det var här man skulle bygga direkt. Vi tycker att kommunen borde peka ut andra områden som man ska bygga på i första hand, säger han.

– Man måste ju få tänka om, säger Kjell Helling, FP, som räknar upp sju tomter i centrala Gävle där han tycker att man borde bygga i stället, bland annat vid Steneborgskanalen och på rivningstomten vid Drottninggatan.

– Den tomten borde kommunen köpa in för den är det första man ser av Gävle när man kommer från tåget, säger han.

Alla andra partier i Byggnads- och miljönämnden röstade för detaljplanen för Vallbacken.

– Det är bara en gräsmatta där idag och det finns gott om grönområden i närheten. De fina tallarna kommer att vara kvar. Men om Gävle fortsätter att växa kommer vi nog att få diskutera om vi behöver fler grönområden i framtiden, inte färre, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Mer läsning

Annons