Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Främlingsfientlighet måste bekämpas

/
  • Foto: NICKBLACKMONKämpar mot rasism. På Södermalmstorg samlades i går Ung Vänster och Vänsterpartiet i en demonstration mot rasism. Ett 50-tal personer slöt upp, trots kylan.

GÄVLEFrämlingsfientlighet beror på sociala orättvisor i samhället.

Annons
Rasisternas lögner om invandrare måste stoppas.
Det menar Ung Vänster som tillsammans med vänsterpartiet i går demonstrerade mot rasism.
- Anledningen till att vi demonstrerar är att vi ser hur Sverigedemokraterna börjar växa upp överallt. Vi vill visa att de inte tar sig in här i Gävle, de ska hålla sig borta, säger Tatiana Valeria, ordförande i Ung Vänster.
Den 30 november har blivit den dag då rasistiska krafter hyllar Karl XII:s dödsdag.
- Nu måste vi ta tillbaka den här dagen från rasisterna, menar Tatiana Valeria som är glad att vänstern på flera håll samlats för att motarbeta de främlingsfientliga krafterna. I Skutskär samlade SSU till en demonstration under gårdagen, i Hofors var det syndikalisterna som kallat till uppslutning.
I Gävle möttes ett 50-tal personer vid Södermalmstorg, tanken var att de sedan skulle marschera ner till Stortorget för att ha möte.
Eftersom de inte lyckades få tillstånd för att hålla till på torget valde demonstranterna att i stället stanna på Söder.

"Ny uppfinning"
Bland talarna fanns bland andra vänsterpartisten Seyitxan Anter som talade om rasismen som en ny uppfinning.
De nordiska vikingarna var inte alls några rasister.
- Även Karl XII var fjärran från en rasist. Han var en kung och rövare som plundrade omgivningen och undersåtarna, säger Seyitxan Anter som konstaterar att rasisterna inte vill se sanningen.
Om dagens rasister varit sanningen trogna hade de istället ärat Karl XII för det han ska äras för, menar Seyitxan Anter.
Då hade man placerat en gryta i den dåvarande kungens hand, och i grytan kåldolmar. Det enda bidraget från kungen och en maträtt som nu ingår i den svenska husmanskosten, menar Anter.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander_gd.se

Mer läsning

Annons