Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens Esplanad under utformning

/
  • Rådhuset kommer att ha en viss betydelse för hur Esplanaden kommer att utformas i framtiden. Klart är i alla fall att Tant Grön ska rivas.

Paviljonger med glasväggar och klätterväxter, stenmurar och nya blomsterplanteringar.

Framtidens Esplanad kan komma att se helt annorlunda ut om arkitekternas förslag går hem hos kommunen.

Annons

Men först ska Tant Grön rivas.

Rivningsplanerna av Tant Grön har skrinlagts flera gånger, men nu ska hela rasket ner om några veckor enligt tekniska kontorets tillförordnade chef Hans-Olov Åström.

Det innebär att fjolårssommarens väl besökta kaféverksamhet kommer att ersättas av en tom gräsyta i år, till många Gävlebors stora besvikelse. Byggnaden har tidigare bara haft ett tillfälligt bygglov.

En liten kompensation kan dock bli en utökad serveringsverksamhet på Rådhustorget i sommar.

– Det finns fem vagntillstånd tillgängliga där men bara tre utnyttjas i dag. Hur vi kan göra det mesta möjliga av den ytan inför sommaren är något vi tittar på nu, säger Hans-Olov Åström.

Det finns dock betydligt större planer för hela Esplanaden. Landskapsarkitekten Wivianne Ågren presenterade på tekniska nämndens möte i går kväll några av ingredienserna i det vinnande förslaget från arkitektfirman Brunnberg & Forshed, som ska bli en del av den detaljplan som nu ska påbörjas.

Arkitekterna tänker sig bland annat två långsmala paviljonger som löper parallellt genom parken, en mot Norra Rådmansgatan och en mot Norra Kungsgatan.

Byggnaderna ska kläs med klätterväxter på spaljéer och ha ljusinsläpp i glas ut mot respektive gata.

Byggnaderna kan inrymma både en glasskiosk, hett efterlängtad i centrala Gävle och offentliga toaletter.

En mindre scen av natursten för musik och andra uppträdanden, fler blomsterplanteringar, stenmurar och en terrassyta ska bidra till en mer levande stadspark.

En joker i leken är dock de i framtiden tomma lokalerna i Rådhuset.

Som GD berättat i flera artiklar är bostadsforskarna på väg att flytta ut och möjligheten att skapa en utökad kafé- och restaurangverksamhet i huset är något som redan utreds.

Parat med en idé om att samtidigt utnyttja Rådhustorgets yta mer permanent kan detta komma att påverka även utformningen av Esplanaden, då man ser på frågan som en helhetslösning.

– Vi tittar nu på om lokalerna i Rådhuset är lämpliga för serveringsverksamhet, många intressenter har hört av sig om det. Rådhuset är en pärla som verkligen kan bidra till att förstärka Esplanaden ännu mer och vi ser en stor potential här, sa Wivianne Ågren.

Gensvaret från politikerna i tekniska nämnden var övervägande positivt. Men nu ska först tjänstemännen på tekniska kontoret och Bygg & Miljö sätta tänderna i detaljplanen och det kommer att dröja innan frågan om framtidens Esplanad går till beslut.

Mer läsning

Annons