Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens polis formas

/
  • Christina Forsberg tycker det är viktigt att förändringarna genomförs så snabbt som möjligt. ”Det är viktigt för att det ska bli lugn och ro i organisationen. Det finns redan gott om erfarenheter vi kan ta till oss av från andra myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, Tullverket och Kronofogden, som genomgått en sådan förändring.”

Länspolismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium bildar en ny supermyndighet med ett gemensamt huvudkontor. Säkerhetspolisen blir en egen myndighet. Det föreslår polisorganisationskommittén i sitt slutbetänkande.

Annons

Under snart två år har kommittén, som består av 13 ledamöter med representanter från samtliga riksdagspartier, jobbat med frågan: Hur ska polisen se ut i framtiden?

I går kom svaret.

Och kommitténs ordförande, Nils Öberg, presenterade förslag på de mest omfattande förändringarna av svensk polis sedan polisreformen 1850.

Eller i alla fall sedan polisen förstatligades och slutade bära sabel 1965.

Säkerhetspolisen föreslås bli en egen myndighet.

De 21 länspolismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen, Statens kriminaltekniska laboratorium och internutredningar föreslås bli en gemensam jättemyndighet.

I stället skulle det bildas regioner. För Gävleborgs del är det ingen högoddsare att en sådan bildas med Uppsala och Västmanlands län – samarbetet finns redan på plats med bland annat en gemensam ekonomidirektör.

– Jag skulle bli väldigt glad över en sådan region. Vi delar en mängd funktioner med dem och det vore bra om vi fick fortsätta det samarbetet, säger Christina Forsberg, länspolismästare för Gävleborgspolisen.

Så tidigt som januari 2015 anser kommittén att allt kan vara klappat och klart.

På vilket sätt kommer våra läsare att märka skillnad om förändringarna blir verklighet?

– Förmodligen kommer man som medborgare att uppleva en ökad trygghet genom att vi kommer att kunna sköta vårt jobb på ett bättre sätt. Man ska kunna få snabbare respons vid utredningar och enklare kunna ställa frågor och framföra synpunkter, säger Christina Forsberg.

På vilket sätt skulle dina anställda påverkas?

– Jag blir av med jobbet, men det är ju en petitess i sammanhanget (skratt). Men de flesta polisanställda kommer inte att beröras av en regionbildning. Det man kommer att titta på är om det finns andra arbetsuppgifter inom det polisiära som skulle fungera bättre om det koncentrerades till en plats. Till exempel har länspolismyndigheten i Stockholm endast en länskommunikationscentral.

Regionpolismästare skulle finnas i de geografiska områdena. Men de skulle utses av rikspolischefen och styras av denna – kort sagt vara vingklippta på den makt som de nuvarande länspolismästarna sitter på.

Har du börjat titta på andra jobb än?

– För mig är det ända in i kaklet som gäller. Jag kommer fortsätta det otroligt roliga uppdrag som jag har, med att driva vårt utvecklings- och moderniseringsarbete. Vad som händer i januari 2015 står skrivet i stjärnorna men jag trivs väldigt bra hos polisen, även om jag inte vill stänga dörren för andra myndigheter, säger Christina Forsberg.

Mer läsning

Annons