Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från ånglok till SJ 3000

/
  • Helena Berg från Sveriges Järnvägsmuseum, Mia Bäckström från Tågkompaniet och Daniel Frisk från  Infranord laddar inför morgondagens familjedag.
  • Reparatören Staffan Källström kommer att köra det här gamla ångloket från 1911 mellan museet och tågstationen i Gävle på söndag.

I morgon bjuder Sveriges Järnvägsmuseum in till familjedag.

Nytt för i år är att även moderna tåg kommer att finnas på plats, bland annat ett SJ 3000.

Annons

–Tidigare har vi mest haft gamla ånglok och rälsbussar, men i år blandar vi med toppmoderna tåg, säger Helena Berg, programansvarig.

Förutom SJ:s snabbtåg kommer Green Cargo att visa upp två av sina lok. Infranord, som sköter underhåll av järnvägen, kommer att låta besökarna åka upp i en liftmotorvagn.

– Det är en maskin som vi använder när vi utför underhåll på kontaktledningar, säger arbetsledaren Daniel Frisk.

Årets underhållning står buktalaren Zillah och hennes tygapa Totte för.

– Vi flörtar mycket med barnfamiljerna. Vi har ansiktsmålning, hästen Berta är på plats och så minitåget så klart, säger Helena Berg.

Som vanligt kommer ånglok att köra mellan museet och Gävle station. Reparatören Staffan Källström har arbetat med att fixa i ordning ett B-lok från 1911.

– Vi har målat det en hel del och gjort reparationer, bland annat bytt tuber i pannan. B-loken är typiska för Gävle. Det fanns många här ända in på 1960-talet, säger han.

Mer läsning

Annons