Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik får en andra chans i ny bostad

/
  • Efter GD:s artiklar om hur Fredrik sovit i trappuppgångar får han nu en andra chans av Gavlegårdarna.– Jag är så glad, det är en sådan enorm lycka! säger han.

Efter GD:s artiklar får hemlöse Fredrik nu äntligen en lägenhet. "Jag är i sjunde himlen!" säger han.

Annons

Fredrik har varit utan bostad sedan han vräktes i mars. Han har sovit i trappuppgångar, utomhus och hos folk som ställt upp. När GD träffade honom förra veckan började han bli desperat.

– Jag har mist mitt människovärde. Snart orkar jag inte längre, sa han.

Men sedan har det gått snabbt. Socialtjänsten skickade i veckan en ansökan till Gavlegårdarna om att Fredrik ska få en så kallad övergångslägenhet där socialtjänsten står för hyreskontraktet. Gavlegårdarna har nu beviljat ansökan och letat ut en lämplig lägenhet. Fredrik skrev på kontraktet i går och flyttar in i dag.

– Det känns helt fantastiskt! Nu börjar allt ordna upp sig, säger han.

Han får tillbaka sina gamla möbler som kronofogden förvarat i ett magasin. En del planerar han att sälja på loppis.

– Tänk att få leva ett normalt liv igen! Att storhandla billigt en gång i månaden, göra storkok och frysa in matlådor. Jag ska gå till arbetsförmedlingen och återuppta kontakten med min gamla kör, säger han.

Normalt har Gavlegårdarna en spärrtid på två år när en hyresgäst blivit vräkt. Men undantag görs.

– Vi bedömer inte den här hyresgästen som störande. Det var störningar där han bodde förut, men det berodde på att han hade svårt att säga nej till bekanta. Nu bedömer vi att det inte kommer att bli så igen, säger Lars Gyllin.

Fredrik har varit utan bostad i ett halvår. Varför löser det sig först nu?

– Att få en ny lägenhet ett halvår efter en avhysning är egentligen extremt snabbt. Det hade nog inte hänt om hans fall inte uppmärksammats. Det normala är att socialtjänsten erbjuder en plats på ett boende. Om personen kan hålla sig nykter och borta från störningar kan nästa steg bli en träningslägenhet.

– Man kan tycka att en bostad är en rättighet, men det medför också skyldigheter. Nu fick vi en förtursansökan från socialtjänsten och känner oss rimligen säkra på att det här kan bli en nystart om han tar chansen, säger Lars Gyllin.

Som GD berättat blev Fredrik erbjuden en plats på socialtjänstens lågtröskelboende, men tackade nej eftersom han upplever att det finns en hotbild där.

Fredrik vill inte gå ut med sitt fullständiga namn i tidningen.

Mer läsning

Annons