Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias för cannabisodling

/

Paret hade cannabisodling i villan men hävdade att någon försökte sätta dit dem – nu frias de av tingsrätten.

Annons

Paret, i 50-årsåldern och ostraffade sedan tidigare, blev intressanta för Gävlepolisen i somras. En tipsare hade berättat att de odlade cannabisplantor i sin villa.
Polisen bestämde sig för att sätta span på deras hus när de befann sig på Medelhavssemester.
De fick snabbt napp. En person, känd för poliserna i sammanhang kring cannabisodling, dök upp vid villan. Han berättade för poliserna att han passade huset på parets uppdrag, och gav dem nyckeln till ytterdörren som fanns i en redskapsbod.
När de konfronterade mannen med sina misstankar – att det fanns narkotikaodling i villan – blev svaret att han inte ansvarade för vad ägarna hade i huset.
När de gick in bekräftades misstankarna. Polisen hittade fem cannabisplantor, torkade och fuktiga växtdelar från plantor, värmelampor och fläktar.
I slutet av november förra året åtalades paret för narkotikabrott, alternativt medhjälp till narkotikabrott. Nu har tingsrätten meddelat sin dom – i vilken de ogillar åtalet.
Paret sade sig vara helt ovetande om plantorna. Men de hade en teori: de menade att en närstående person ”planterat” plantorna i deras hem för att hämnas då han befann sig i infekterad konflikt med paret.
Personen ska ha vetat hur man tog sig in i huset utan nyckel.
Tingsrätten skriver att omständigheten att det påträffats flera plantor och växtdelar av cannabis i olika torkningsstadier i parets villa, ”naturligtvis är mycket besvärande”. Att parets berättelse inte är ”särskilt sannolik”.
Men att det inte går att ”helt bortse” från den.
Tingsrätten framför även en alternativ teori: att parets husvakt kan ha fört in plantorna när de var på semester.
Rättens anser att paret, som inte dömts tidigare för att ha förvarat narkotika i någon form, gjort ett ”mycket trovärdigt” intryck i rätten och att de lämnat trovärdiga förklaringar till varför värmelampor och andra hjälpmedel för odling fanns i villan.
De frias och får behålla hjälpmedlen.

Mer läsning

Annons