Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friheten för frestande – nu ska Feng kopplas

/
  • Feng tittar längtansfullt mot skogsbrynet, men nu blir stövaren kopplad så att Bengt Svedlund slipper leta efter honom.

Stövaren Feng fick vittring på en räv och försvann. En och en halv timme senare kom larmet. En timmerbil hade kört på en stövare på riksväg 76.

Annons

Den tredje januari var Bengt Svedlund ute och jagade hare med Feng vid Kubbo, två kilometer från Mårtsbo. Hunden hade två pejlingssändare på sig, men när han fick vittring på en räv stack han utanför området som sändaren täcker.

Feng har sprungit bort förut, men alltid kommit tillbaka hem. Men den här gången var det annorlunda eftersom pejlingen inte räckte.

– Det var grymt rörigt i en och en halv timme, säger Bengt Svedberg.

Han var ute och letade efter Feng när en bekant från Grinduga ringde. Trafikradion hade gått ut med ett meddelande om att en timmerbil kört på en stövare på riksväg 76 i höjd med Långbroarna.

– Vi var de enda som hon visste hade en stövare, säger Irma Svedlund.

Hon åkte till Grinduga och sedan vidare till 76:an. Så dags var Bengt övertygad om att Feng var överkörd och död. Men inte.

– Jag hittade honom längs med vägen ända framme vid Järvsta, säger Irma Svedlund.

Feng var oskadd.

Varför meddelandet om en påkörd hund gått ut har de inte fått något svar på. Kanske beror det på ett missförstånd när samtalet ringdes in, kanske trodde lastbilschauffören att han verkligen kört på hunden.

– När jag stannade bilen kom han och lade sig direkt, säger Irma Svedlund.

Efterhand har paret fått höra att det är många som engagerat sig i sökandet. En familj ska ha stannat bilen och försökt få Feng att gå in bakom viltstängslet för att inte råka illa ut. Andra har letat i skogarna.

Nu vill de tacka alla som hjälpte till så att Feng kom tillbaka hem och kan jaga med husse igen.

– Fast Irma säger att jag inte får släppa honom igen, säger Bengt Svedlund.

Feng själv är lite trött efter äventyret, men helt oskadd vad ägarna kunnat se. Han hälsar glatt och vill mer än gärna komma ut igen. Fast den här gången får han vara kopplad, för säkerhets skull.

Mer läsning

Annons