Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrottshallen går före biblioteket

Bygget av en ny friidrottshall prioriteras framför en utbyggnad av stadsbiblioteket. Kommunfullmäktige i Gävle fattade det avgörande beslutet i går. Den rödgröna majoriteten fick oväntat stöd av åtta moderater.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade om övergripande mål och ekonomiska ramar för kommunens olika verksamheter 2012-2015. Som GD berättat fanns det tre olika förslag: Ett från den rödgröna majoriteten, ett från allianspartierna och ett från Sverigedemokraterna. Som väntat blev det majoritetens förslag som vann.

Vad som var mer oväntat var att åtta av 18 moderater valde att stödja de rödgröna partierna i den del av beslutet som handlar om investeringar. De åtta moderaterna höll inte med övriga allianskollegor om att en utbyggnad av biblioteket borde gå före den nya friidrottshallen.
– Friidrotten har väntat i 30 år på en hall. Den som har besökt den nuvarande hallen vet att den mer eller mindre är ett råttbo med sättningar och hål i väggarna. Det går inte att ha publik där inne, sa Kenneth Bognesand, M, som ville avvakta med biblioteket för att på sikt kunna riva det och bygga ett helt nytt, modernt kulturhus med integrerat bibliotek.

Centerpartiets oppositionsråd Roland Ericsson argumenterade tvärtom för att det privata näringslivet kan bekosta bygget av en friidrottshall så att kommunen får pengar över till biblioteket.

Måns Montell, M, kritiserade kommunalrådet Carina Blanks, S, uttalande i GD förra veckan där hon menade att biblioteket inte håller på att falla samman.
– Det visar vilken syn majoriteten har. Så länge biblioteket inte är nära att falla samman så kommer inte satsningarna. Men hur ser ni på biblioteket som en del i det livslånga lärandet? undrade han.

Carina Blank kontrade med att träningsanläggningen för de ungdomar som tränar friidrott faktiskt är nära att falla samman. Hon menade även att det är bättre att vänta med biblioteket tills det finns en färdig plan för hela området runt Slottstorget och Rådhuset.
– Att redan 2013 påbörja ett bygge för 120 miljoner kronor är att låsa pengarna.

Även Sverigedemokraterna vill prioritera friidrottshallen.
– Vi ser biblioteket mer som lyxkonsumtion framför att satsa på att ge ungdomar en meningsfull fritid, sa han.

Debatten i fullmäktige i går handlade i övrigt mycket om förskolan som alliansen ville satsa något mer pengar på än majoriteten. Alliansen ville i stället bland annat se över alla utvecklingsprojekt som bedrivs inom kommunen. Sverigedemokraternas stred förgäves för sitt förslag att bland annat säga upp kommunens avtal om flyktingmottagande med Migrationsverket, lägga ner symfoniorkestern och satsa extra på föreningsbidrag och rust av miljonprogram.

Mer läsning

Annons