Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimärken under lupp

/
  • Björn Sylwan, till vänster, får sin frimärksamling synad av värderarna Bengt Larsson och Bert O Bergström.
  • Björn Sylwan, till vänster, får sin frimärksamling synad av värderarna Bengt Larsson och Bert O Bergström.
  • Tage Gardfjell i Gävle Filatelisällskap får en låda med frimärken som Yngve Söderström samlade på sig som 14-åring.
  • Alexander Drogou fiskade upp några vykort från fiskdammen som arrangerades av Gävle Filatelisällskap på Stadsbiblioteket i går.  Här syns han tillsammans med mamma Irena.

I går var det Frimärkets dag. På Stadsbiblioteket hade Gävles F ilateli­sällskap mönstrat stadens frimärksexpertis som bland annat hjälpte till att värdera privatsamlingar.

Annons

– Det är inga rariteter men det finns några snygga stämplar. Jag skulle gissa att du inte får mer än 500-1000 kronor för dem, säger frimärksvärderaren Bengt Larsson.

Han har just synat Björn Sylwans samling och ägaren tog beskedet med jämnmod. Han hade inga illusioner om att det skulle finnas ett nytt tre skilling banco i den gamla samlingen.

– Jag och pappa samlade frimärken tillsammans på 50-talet. Jag har inte plockat upp dem sen dess. Jag är inte besviken, men det är bra att veta vad de är värda, säger han.

Vid värderingsbordet satt även Bert O Bergström som är hedersmedlem i Gävle Filatelisällskap. Han är blott fyra år yngre än sällskapet som fyller 90 i år.

– Det är spännande att samla frimärken. Det finns mycket att lära från motiven och stämplarna.

Intresset för frimärksamlandet väcktes redan i unga år. Han minns hur han och kompisarna brukade gå igenom gammal post som slängts ifrån kontor.

– Vi hoppade i stora containrar där all gammal post slängts i jakt på sällsynta frimärken med speciella stämplar, säger Bert O Bergström.

Många av sällskapets medlemmar är till åren komna. I en digital samtid där breven ofta bär prefixet e, har frimärksamlande blivit något av en anakronistisk kuriositet.

På bibliotekets ungdomsavdelning fanns en fiskdamm där de yngre barnen kunde fiska upp kuvert med olika frimärken. Bakom skynket stod en av sällskapets yngsta medlemmar, 39-åriga Ellinor Alicesson. Hon hoppas att sällskapet även ska fira ett 100-årsjubileum, men återväxten är dålig.

– Vår ambition är att starta upp en ungdomsförening men vi har för få medlemmar. Det är svårt att få tag på frimärken idag, man skickar inte brev som förr. I dag vet många unga knappt vad ett frimärke är.

Mer läsning

Annons