Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk personal bättre recept

/
  • Foto: NICK BLACKMON Inga bra förslag.  Det vore bättre om man försökte minska sjukskrivningar i stället men då behövs bättre bemanning, tycker Astrid Hovdebo och Kestin Häggblom, undersköterskor på Sofia Magdalena. De förslag som omvårdnadsnämnden ska besluta om kommer inte att förbättra situationen, anser de.

GÄVLE
- Det här är inga bra besparingsförslag.
Kerstin Häggblom, undersköterska på Sofia Magdalena sedan 11 år, skakar på huvudet åt de nya besparingsförslag som omvårdnadsnämnden ska besluta om nästa vecka.

Annons
- Varför försöker de inte minska sjukskrivningarna i stället, för det skulle spara mycket mer ? Men då måste de förstås öka bemanningen, säger hon.
Omvårdnadsnämnden ska ta ställning till en lista med 14 nya sparförslag, där fyra är huvudalternativ. Av de fyra huvudalternativet tycker Kerstin Häggblom spontant att förslaget att minska förbehållsbeloppet är det sämsta: - De gamla behöver de där pengarna. Och att hänvisa till socialbidrag! Jag vet ju hur mina föräldrar tänker, att behöva gå till socialbyrån är ju skamligt, säger hon.
- Förbehållsbeloppet är snålt redan. Ska man betala tidningen, telefon och mediciner så är det slut sedan, instämmer Astrid Hovdebo, också hon undersköterska på avdelning Sjöhästen.
Förslaget att bara städa var tredje vecka, istället för varannan som idag då?
- Ja, det sparar man ju ingenting på. Möjligen i hemtjänsten, men inte här, för här är ju personalen ändå på plats, säger Astrid Hovdebo.

Mer svårstädat
- Det skulle bli mycket dammtussar, för det är det redan efter fjorton dagar. Och om man städar mer sällan så blir det mer svårstädat i stället, säger Kerstin Häggblom.
Att minska antalet platser i särskilda boenden ger inte heller en verklig besparing, menar de.
- De personer det handlar om finns ju kvar ändå. Det enda resultatet är att man får ta hand om dem genom hemtjänsten i stället, säger Kerstin Häggblom.
Många av alternativen på besparingslistan ger inga pengar alls, tror hon.
Att begränsa rätten till utevistelse skulle till exempel knappast ge någon besparing alls eftersom det redan i dag är så få som kommer ut ens en gång i veckan.

Punkt åtta - kanske
Men till slut hittar hon en punkt på listan som skulle kunna genomföras:
- Den här, punkt åtta, att ta bort kvalitetsveckan. Den skulle nog inte så många sakna. Fast det ger bara en halv miljon. Att lägga ut inköp i hemtjänsten på annan utförare kanske också är tänkbart, säger hon,

Livliga diskussioner
Kerstin Häggblom är arbetsplatsombud och nedskärningarna inom äldreomsorgen är något man diskuterar mycket på arbetsplatsen, tycker hon.
- De märks tydligt här. Förut var vi fyra på kvällarna som skulle ta hand om 16 personer på två avdelningar. Nu är vi tre. Ändå jag tror det är ännu sämre på andra håll. Det finns säkert de som bara är två, säger hon.
- Politikerna pratar hela tiden om att vi ska ha bra omsorg, men sedan drar de in personal och lägger mer arbete på oss som jobbar. Undra på att många blir sjukskrivna.
Och ändå finns det ju pengar, för det är ju inte hela Gävle som går back, säger Kerstin Häggblom.
- Det blir bara fler och fler gamla, och de flesta är kvinnor med låga pensioner. Därför borde kommunen satsa vad bra äldreomsorg faktiskt kostar, i stället för att lägga pengar på sånt som gasklockorna, säger Astrid Hovdebo.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons