Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola får nej på ansökan

Inga lokaler, dålig finansiering och osäkert elevintresse. Kunskapsakademin sågas av Skolinspektionen. Någon grundskola i Gävle och Sandviken blir det inte.

Annons

Kunskapsakademin hade ansökt om at få starta förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem i 22 kommuner, däribland Gävle och Sandviken. Enligt ansökan skulle skolan i Gävle starta med 125 elever ifrån förskoleklass till och med årskurs fem Fullt utbyggd skulle skolan ha 210 elever. Antalet baseras på en intresseundersökning på måfå bland föräldrar med barn i förskoleåldern. Skolinspektionen underkänner undersökningen, eftersom det inte framgår om svaren kommit från föräldrar med barn i relevant ålder eller vilka frågor de svarat på. Därför går det inte att säga att 125 elever kommer att söka till skolan.

Föreningen får inte heller godkänt när det gäller det ekonomiska underlaget. Ett bankintyg räcker inte för att stärka finansieringen.

Skolinspektionen noterar också att den som skrivit under bankintyget är styrelseledamot i den ekonomiska föreningen.

Kunskapsakademin har inte heller kunna visa att de har lokaler för skolverksamheten. I ansökan uppgav de att de hade kontakt med ett fastighetsbolag, men när Skolinspektionen hörde av sig till bolaget fick de beskedet att inga hyresförhandlingar pågick.

Alltihop sammantaget gör att Skolinspektionen nekar Kunskapsakademin tillstånd i samtliga kommuner.

Mer läsning

Annons