Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola internutreder elevernas studieresor

/
  • Thailand, Gran Canaria, Indien och Barcelona... Friskolan Thoren business school har bjudit sina elever på så kallade business trips till olika delar av världen. Före detta elever säger till SVT Gävledala att resorna hade liten koppling till utbildningen.

Så kallade business trips för avgångselever på Thoren business school i Gävle granskas nu av friskoleföretaget.

Detta sedan före detta elever på skolan kallat dem för rena nöjesresor i SVT Gävledala.

Annons

Ända sedan Thoren business school öppnade i Gävle har eleverna i årskurs tre fått åka på en utlandsresa som skolan betalt.

Resorna har vanligtvis gått till en stad i Europa, men även till exempelvis Indien och Thailand.

– Vi tror inte att vi kan utbilda duktiga affärsmän och affärskvinnor utan att de får se andra kulturer och hur affärer sköts där, säger vd Raja Thorén.

Ibland får eleverna sällskap av en lärare på sina resor som då har ett strukturerat upplägg med bland annat studiebesök.

Men om elever själva presenterar ett resmål och förklarar vad de vill göra på platsen kan rektorerna släppa iväg ungdomarna på egen hand.

I går rapporterade SVT Gävledala att vissa elever upplevt resorna som rena nöjestrippar och att kravet på utbildningsrelaterade resultat varit låga.

Rektor Fredrik Nilsson håller inte med.

– Det är orättvist att beskriva resorna som gratis semester som skolan betalar. Vi har inte släppt iväg någon elev utan att de först presenterat en projektplan.

Vad kräver ni av eleverna när de kommer hem?

– Vi brukar kräva en skriftlig rapport och en femton minuter lång muntlig dragning av vad de gjort.

Enligt honom känner Skolinspektionen till resorna och har aldrig haft någonting att anmärka på skolans upplägg.

– Det här är ingenting vi skäms över, resorna är väl värda pengarna, säger Fredrik Nilsson.

Men Thorengruppens vd Raja Thorén har till följd av SVT:s inslag ändå tillsatt en internutredning för att ta reda på hur företagets friskolor runt om i landet sköter resorna.

– Jag vill veta hur eleverna har åkt, vad de gjort och vad resultatet blev, säger han.

Thoren business school får varje år mellan 70 000 och 110 000 kronor per elev i så kallad elevpeng av Gävle kommun. Men kommunen har ingen rätt att utöva tillsyn av friskolor.

– Det är inte konstigt att en skola tar internationella kontakter, men det kräver att det har ett pedagogiskt värde och sker under ordnade former. Jag kan bara jämföra med Vasaskolans elever som åker utomlands tillsammans med lärare och bor hemma hos andra elever. De får också göra arbeten innan, under och efter resan, säger Peter Bergström, S, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Mer läsning

Annons