Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritagen fortfarande på fri fot

/
  • Det var här, vid Migrationsverket förvar, som den dramatiska fritagningen ägde rum.

Polisen hade i går ännu inte fått fatt i den 42-årige ryss som under skottlossning fritogs från Migrationsverkets förvar i förrgår.

Inte heller finns några spår efter de män som fritog honom.

Annons

– Det är svårt att helt förhindra fritagningar. Det här är inget fängelse, säger Jürgen Büttner, biträdande enhetschef.
Mannen var intagen på förvaret inför att han skulle lämna landet. Han har varit aktuell hos polisen några gånger tidigare. Rymningen i sig är dock inget brott.
– Han har huggit tag i repet, klättrat upp på taket och försvunnit, men det är inget brott även om det kan vara en försvårande omständighet för honom, säger Mikael Hedström, Gävleborgspolisens presstalesman.
Det var vid 13.41 i förrgår som larmet om den dramatiska fritagningen kom. På rastgården befann sig 42-åringen, ytterligare en förvarstagen och två anställda på förvaret.
Plötsligt kastade någon ett rep över det tre meter höga träplanket som omger rastgården. 42-åringen grep tag och började klättra. En av de anställda försökte hindra honom, men då svarade en av fritagarna med att avlossa flera skott. Det är ännu oklart om det handlar om ett riktigt vapen.
42-åringen och hans fritagare flydde sedan i riktning mot gamla OK-macken på Sörbygatan, där bilar väntade. Där tar spåren slut. Polisens tekniker gjorde i går ytterligare en undersökning av platsen.
Jürgen Büttner, biträdande chef för förvaret, säger att det har varit flera fritagningar och fritagningsförsök sedan 2004 då Migrationsverkets förvar i Gävle invigdes.
Fritagningen i söndags är den mest dramatiska.
– Det har varit både lyckade och misslyckade. Det är inte så vanligt, men det händer.
Han säger att personalen i går, dagen efter, mådde förhållandevis bra.
– Naturligtvis har vi diskuterat det här i dag. Den personal som var inblandad pratade jag med i går och jag har även kontaktat dem i dag och erbjudit dem den hjälp och stöd. Naturligtvis följer vi upp det, det är reaktioner som kan komma efter.
Jürgen Büttner säger att man på förvaret aktivt jobbar med säkerheten, men då främst den så kallade dynamiska säkerheten.
– Personalen har hela tiden tät kontakt med de förvarstagna. Vi samtalar, spelar kort eller spel med dem och finns där. De allra flesta är ju helt vanliga människor som sökt asyl men fått avslag. De är inte kriminella, säger han.
De intagna som är våldsamma eller hotar personalen eller andra har Migrationsverket rätt att placera inom kriminalvården i väntan på av- eller utvisning.
Några praktiska åtgärder för att förhindra fritagningar har han svårt att se.
– Nej, det får inte bli fel fokus på säkerhetstänkandet. Vi vill ju ha den här öppna miljön. Det vore olyckligt om vi skulle forma verksamheten kring en liten grupp förvarstagna. Det här är inget fängelse.

Mer läsning

Annons