Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fall för landstinget?

BOLLNÄS
Sjukvården i Gävleborg kan vara på väg mot ett budgetunderskott på 281 miljoner kronor.
Den alarmerande prognosen lämnas i en ännu inofficiell delårsrapport från landstinget i Gävleborg.

AnnonsRapportens innehåll läckte ut under landstingsfullmäktiges allmänekonomiska debatt i går i Bollnäs folkhögskola och väckte visst rabalder. Inte bara för att den tyder på att den ekonomiska utförsbacken i landstinget tycks vara brantare än man tidigare trott utan lika mycket för den "hemligstämpel" landstingsledningen försett dokumentet med.
De ledande företrädarna för partierna kände sedan tidigare till innehållet i rapporten. När ett par av dem började svänga sig med siffror ur den i debatten reagerade finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s. Diskussionen måste vänta till dess rapporten är helt klar och offentliggjord, ansåg hon. Det sker den 18-19 juni då rapporten ska behandlas av landstingsstyrelsen.

Värst i Bollnäs

Rapporten visar att sjukvården i länet riskerar ett underskott på 281 miljoner kronor i år. Värst är läget i Bollnäs där ett minus på 150 miljoner kronor hotar.
Länssjukhuset i Gävle går back med 25-35 miljoner kronor och Hudiksvalls sjukhus med 85 miljoner.
Landstingsledningen ville inte kommentera uppgifterna. Underskottet uppges dock till stor del bero på att beslutade personalneddragningar i sjukvården inte genomförts. Det finns en betydande osäkerhet kring hur utfallet kommer att bli av fjolårets stora omstruktureringsbeslut.
- Det vi ser är en ekonomi i fritt fall, ansåg Stig Zettlin, sp.
Han var mycket kritisk till att landstingets tjänstemän inte ville offentliggöra rapporten. Istället för att "mörka" borde de se till att materialet kom till allmänhetens kännedom så att alla kunde bilda sig en uppfattning om läget i landstingets ekonomi, tyckte han.
Ingrid Liljegrääs blev upprörd.
- Vadå fritt fall, vad vet du om det? Materialet är ju inte färdigt än. Du påstår att våra förvaltningschefer har noll koll på läget, det tycker jag är oförskämt.
Hon medgav ändå att det inte bara är sjukvårdsförvaltningarnas budgetar som hotar att kapsejsa utan även hela landstingets budget för 2003. Den förväntade vinsten på 167 miljoner rikserar att förvandlas till ett minus på 37 miljoner kronor.
Majoritetspartierna s, v och mp anklagades i debatten för oförmåga att driva igenom fattade sparbeslut.
Oppositionen fick i sin tur höra att den orsakat merkostnader på 25 miljoner kronor genom att förhala beslutet om stängningen av akutkirurgin i Bollnäs.

Ramar för 2004
Oklarheterna kring utfallet av årets budget gjorde att dagens huvudnummer, debatten kring förslaget till ekonomiska ramar för 2004 och landstingsplan för 2004-06, kom i skymundan. Majoritetens förslag antogs i alla fall och det betyder att ramarna för hälso- och sjukvården räknas upp med fyra procent och ramarna för övrig verksamhet med tre procent nästa årx. Oppositionspartierna ville genomgående anslå mer till sjukvården än majoriteten men skillnaderna var ganska måttliga.
Skattesatsen blir oförändrad. Inte ens moderaterna såg någon möjlighet att sänka den.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons