Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktförmedlingen är en hit för trädgårdslösa

/
  • Genom fruktförmedlingen kan de som inte har några egna fruktträd få kontakt med personer som har exempelvis äppelträd. ”Egenproducerat skapar ett mervärde” säger Per-Olof Erickson. I går var han hemma hos Yvonne Aurosell och plockade.
  • Varje sommar får Yvonne Aurosell slänga 17 skottkärror med över­bliven frukt. Numera lämnar hon många äpplen till fruktförmedlingen vilket gör att flera kan ta del av sommarens dyrbarheter.

Äppelkaka, äppelmos eller äppelsaft. Många varianter finns men få har tillgång till goda trädgårdsäpplen.

Det har Per-Olof Erickson ändrat på genom att öppna en fruktförmedling.

Annons

Per-Olof Erickson minns trädgården i Småland där han växte upp som barn. Varje år plockades familjens äppelträd noggrant och frukten sparades i ett svalt källarutrymme.

– Vi hade frukter under hela vintern. I dag har jag inget fruktträd och kanske är det därför jag startade fruktförmedlingen, säger han.

Fruktförmedlingen drog i gång för fem år sedan efter att Per-Olof Erickson tagit promenader i skogen och sett hur mycket frukt som tippats där.

Genom fruktförmedlingen kan vem som helst komma och lämna frukt på Alternativboden Lyktan vid Berggrenska gården.

Man kan också få kontaktuppgifterna till någon som har för mycket frukt och åka över själv och plocka.

– Egenproducerad frukt är ovanligt i dag. Men det betyder mycket för mig att det är lokalt odlat. När jag äter äpplet så tänker jag på hur trädgården ser ut där äpplet vuxit. Det skapar ett mervärde, säger han.

I går var han hemma hos Yvonne Aurosell i Sätra och plockade äpplen.

– Varje år får jag slänga minst 17 skottkärror med frukt, berättar hon.

Fruktförmedlingen har hittills varit populärast bland äldre personer.

– Unga människor har inte tid att ringa ett samtal och komma och hämta äpplen. Många vet inte heller hur de ska förvara dem eller hur man gör mos eller sylt av dem, berättar Per-Olof Erickson.

Mer läsning

Annons