Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i bockverkstan

/
  • Eva Karlsson har julbockstillverkning som hobby tillsammans med barndomskamraten Leif Sjöberg.Katten Mozart håller dem ofta sällskap i verkstan. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE Trä, skruv och lim. Järntråd, halm och hampasnöre.
Det är receptet på julbockarna som tillverkas i en källare i Olsbacka. Barndomskamraterna Eva Karlsson och Leif Sjöberg gör det tillsammans.

Annons
- Det var på en fest som Leif frågade mig om jag ville vara med, säger Eva.
Det är tre år sedan nu och i slutet av september varje år kör de igång. De brukar hinna med 30-50 stycken varje år, och ändå är det inte nog.

Det är många som vill beställa ett eget exemplar av Bock och pul, som de kallar sin hobbyverksamhet.
- Vi brukar säga att vi ska försöka hinna, säger Eva och skrattar.
De har många olika varianter och storlekar. De minsta är drygt två decimeter över manken, medan den största är hela två och en halv meter hög. Den är specialbeställd och står hos Nibu Borr AB och heter passande nog Nibun nr1.

Alla får egna namn med nummer, berättar Eva. Utom de allra minsta som får nöja sig med nummer. Det gör varje bock unik, och de skiljer sig även till utseendet.
- Det blir som det blir, alla ska ha sin design, säger Leif.
Några tittar åt höger, några tittar nedåt och några får tjocka ben. Från början fanns det bockar som såg ut som taxar, berättar Leif och skrattar. Det märks att han trivs i bockverkstan.
- Halm är så kul att hålla på med, säger han.
Men det är svårt att få tag på sådan som är riktigt fin. Han berättar att han jagat runt halva Hälsingland och letat. Råghalmen är den bästa, säger han, för den är oftast riktigt lång och gul. Nu använder de sig av havrehalm, med lite kortare strån, och för att skona lungorna från allt damm som blir, använder de munskydd.
Bäst är det när de kan vara ute och jobba, men vädret hindrar ibland.
När det regnar kryper de in i källaren och sätter på bandspelaren. 50- och 60-talslåtar blandas upp med prat och skratt. En hel del julmusik och glögg blir det förstås också.
Eva städar på Borgarskolan dagtid, så det brukar bli kvällar och helger som ägnas åt julbockarna. Leif gör stommarna. Sedan hjälps de åt med resten. Den ena knyter och den andra lägger på halm. Och katten Mozart brukar sitta på Leifs rygg och assistera genom att bita av tråden.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons