Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rulle på IT-företag när barnen tar över

/
  • Jens Carlsson visar stolt upp sin avatar, Satgrej. En gubbe som skulle kläs ut till en tjej som ändå såg ut som en kille.
  • Ida Enberg som efter kontrollräknande på fingrarna kommer fram till att hon är fem år gammal, har övergett ritandet för ett slag och sitter djupt försjunken i Den vilda jakten på nöten.
  • Nytt för i år är att de äldsta på Youth generation spelar in sin egna film. Här är några av hjärnorna bakom och aktörerna i kortfilmen Icke bråka!! Från vänster Elias Måhlén, Hans Wikman, Tomothy Widorson och Tobias Thorgren.

Under fyra dagar har IT-företaget Logicas lokaler förvandlats till ett kollo där barn i alla åldrar får lära sig om datorer, skriva bloggar och göra film. Och spela dataspel förstås.

Annons

– Nu ska jag göra en gubbe. Nu ska jag klä ut honom till tjej.

Jens Carlsson, 6 år, sitter framför datorn fullt upptagen med att ekipera en avatar han just skapat.

Han provar flera kombinationer innan han slutligen fastnar för en löst sittande skjorta och ett par shorts. Vi kommer fram till att det nog ser ut som en kille i alla fall.

– Nu är han färdig, han heter Satgrej, säger Jens Carlsson som knappt hinner spara sina framsteg förrän han springer iväg för att hämta en utskrift av en bild han just ritat på datorn.

Han är inte ensam. Sammanlagt 30 barn i åldrarna 5–13 är i rörelse i Logicas lokaler i centrala Gävle när Young Generation anordnas för tolfte året i rad på IT-företaget. Under veckan besöker de anställdas barn sina föräldrars jobb för att lära sig om datorer, umgås och leka.

– Ju mer barn, desto mer kaos. Man tror kanske inte det, men efter fyra dagar är man helt slut, säger Linnea Gåsberg som redan i går förmiddag började se tagen ut.

Hon är 18 år och är en av ungdomsledarna för Young Generation. De håller i programmet och hittar på aktiviteter. Inte bara vid datorerna utan också på andra ställen. På eftermiddagarna åker alla nämligen ut på utflykter.

– Jag gick själv på Young Generation när jag var liten så det är kul att fortsätta som ledare, vara med och planera aktiviteterna. Sen tycker barnen verkligen om det. Många gråter när det tar slut och frågar när det är nästa gång, säger Linnea Gåsberg medan hon visar mig runt.

I ett rum klipper några äldre barn en kortfilm de skrivit manus till och spelat in på förmiddagen. Den ska visas för alla föräldrar på torsdag.

Icke bråka!! ska den heta, bestämmer Elias Måhlén som efter en första tittning kanske skulle kunna tänka sig att jobba med film i framtiden.

– Det var kul. Det var roligt att man fick använda fantasin, säger han.

Annika Gåsberg, personalansvarig på Logica, smyger omkring i det kreativa kaoset. Hon vill inte störa då detta är barnens grej men fyller i att det är väldigt uppskattat bland de vuxna också. En förklaring till att det anordnas år efter år.

– Många tycker det är kul att få visa upp sin arbetsplats för barnen. Sen händer det så mycket. Förra året startade barnen en blogg där allt de gjort lades upp och då kunde även de föräldrar som var upptagna gå in på lunchen och titta vad barnen hade gjort. Det var jättehäftigt!

Mer läsning

Annons