Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige gav klartecken

Kommunfullmäktige i Gävle sa igår ja till att nya Stortorget och Nygatan kan börja byggas och godkände fördyringen på 18, 8 miljoner kronor. Partierna i alliansen röstade nej och krävde att man skulle hålla sig till den ursprungliga kostnaden på 55, 6 miljoner.

Annons

Beslutet i kommunfullmäktige igår innebär att ombyggnationen av Stortorget och Nygatan nu kan inledas så att torget kan stå klart nästa år. Men det blev en lång och tuff debatt.

Alla var eniga om att Stortorget behöver byggas om. Men frågan som splittrade partierna var hur mycket det får kosta. De fyra partierna i alliansen krävde att ombyggnationen inte skulle få kosta mer än den ursprungliga budgeten på 55, 6 miljoner kronor.

– Om man väljer en mycket dyrare sten än vad som ursprungligen var tänkt så måste man ta konsekvensen av det och hämta in de pengar som fördyringen innebär. Jag tycker inte att man har agerat ansvarsfullt. Det är Gävlebornas skattepengar vi hanterar, sa Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela.

Allianspartierna krävde också ett besked från majoriteten om varifrån pengarna till fördyringen ska tas.

– Konsekvensen av den här fördyringen är att andra saker måste prioriteras bort i investeringsbudgeten. Det måste man vara medveten om. Då vill jag fråga majoriteten vad det är man vill ta bort, är det satsningen på Gasklockorna, rusten av skolor eller något annat? frågade sig Per-Åke Fredriksson, FP, oppositionsråd.

Den frågan fick han inget tydligt svar på från majoriteten.

– Förslag till detta ska utarbetas i budgetberedningen för nästa år. Vi kan inte stå här idag och säga var pengarna ska tas ifrån, den processen måste få ha sin gång, sa Roger Persson, MP, kommunalråd.

Majoriteten deklarerade tydligt att de inte såg något annat alternativ än att börja ombyggnationen nu trots att det blir dyrare än vad som var tänkt från början.

– Det här är vad prislappen blev för att få vårt nya fina torg. Prislappen är inte något som ska välta hela den här fina utformningen. Det har ofta visat sig att det är dumt att köpa billigt. Det är bättre att vi löser den här frågan ordentligt för flera tiotals år, sa Seppo Laine, V.

Socialdemokraten Jörgen Blomkvist undrade vilka försämringar av det nya torget som allianspartierna ville göra för att få ner prislappen till de ursprungliga 55, 6 miljonerna.

– Jag undrar om Gävleborna vill ha ett bra genomarbetat torg för 75 miljoner eller ett torg med dålig kvalitet för 55 miljoner, sa Jörgen Blomkvist.

Han fick svaret att alliansen vill byta ut den dyra nordiska graniten mot betongplattor för att få ner kostnaderna. Det svaret imponerade inte på kommunfullmäktige som godkände fördyringen av Stortorget och gav klartecken till att bygget får starta med röstsiffrorna 36 mot 26, tre ledamöter avstod från att rösta.

SKISS: ANDERSSON JÖNSSON

LANDSKAPSARKITEKTER AB

Mer läsning

Annons