Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuvik: ”Musiken ska stå i fokus”

/

Narkotikakommissionen vill stoppa reggaefestivalen i Furuvik. Men enligt Uppsalapolisen har det genom åren varit en lugn festival.

– Långt från en klassisk festival där man super och slåss, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Annons

Reggaefestivalen har arrangerats i Uppsala sedan 2001. Någon bra statistik från de första åren finns inte.

– Men mellan åren 2005 och 2011 har det anmälts 1 509 brott. Merparten av dem har handlat om att folk har varit påverkade. Det har varit väldigt lite våldsbrott men några fall av stölder, oftast kring camping- området, berättar Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

När det gäller narkotikabrotten har de varit alldeles för många, enligt Nordström. Mest har det handlat om cannabis men även en del tyngre droger.

– Det här är en typ av brott som avslöjar sig genom polisens insatser. Vår uppfattning är att det finns ett antal personer som ständigt återkommer. De använder och en del överlåter narkotika. Men de allra flesta har varit vanligt trevligt folk och mycket familjer. Vi gillade festivalen men inte narkotikan.

Polisen har lagt ner en hel del resurser på att aktivt letat narkotika under festivalen. Såväl uniformsklädda som civilklädda poliser har alltid funnits på plats.

1 509 brott under sju festivaler innebär i snitt 216 brott per festival. Antalet besökare vid festivalen har genom åren varierat mellan ungefär 9 000 och 15 000 besökare.

– Det har inte varit en besvärlig festival utan tvärtom lugn och städad, konstaterar Christer Nordström.

I nästa vecka kommer Furuviksparkens marknadschef Erika Rydstrand att ha ett möte med narkotikakommissionen.

– Vi samlar kunskap för att komma tillrätta med narkotikan. I min värld är det här ett ypperligt tillfälle för drogsamordnarna att arbeta drogförebyggande. Parks & Resorts finns också med i bakgrunden med sin kunskap vid stora evenemang och sitt säkerhetstänkande. Det är musiken som ska stå i fokus och vi satsar på en familjefest.

Mer läsning

Annons