Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynd med tyngd på Alderholmen

/
  • ”En skaplig exportvara från vår hamn,” sa Dick Henning när han såg kvarnstenen.

Plötsligt slog grävmaskinen i något hårt. Djupt ner i marken mellan magasinen på Alderholmen låg det en gammal kvarnsten.

Troligtvis någon bondes extraknäck som aldrig kom fram.

Annons

När Dick Henning kom till jobbet i tisdags morse var det full uppståndelse. Grävarbetarna från Peab som håller på att dra in fjärrvärme i magasinen hade hittat en gammal kvarnsten långt ner i marken.

– När jag kom hade de precis blottlagt den övre delen, berättar Dick. Det kom två antikvarier från länsmuseet också och var intresserade av vad vi hade hittat. Det är en gammal kvarnsten på 1,35 i diameter och 30 centimeter tjockt som låg på 80 centimeters djup. Jag sa direkt att jag gärna ville ha det kvar.

Dick Henning jobbar åt Alderholmens företagspark som hyr två magasin. Det var under en grävning för nya fjärrvärmerör som man plötsligt slog i det tunga fyndet. Stenen är bara ett råämne till ett kvarnhjul. Huggmärkena finns kvar så den kan aldrig ha snurrat för att mala.

Dicks kollega Tony Nordin har forskat en del i historia. Han berättade att många jordbrukare och bönder förr i tiden hade som bisyssla att hugga kvarnsten. På det viset kunde de tjäna en extra slant på de otympliga stenar som kanske annars mest låg i vägen.

– En skaplig exportvara som gick iväg från vår hamn, säger Dick och ser imponerad ut.

Han pekar på den rediga stenen och visar att det finns ett större utslag i kanten. Han tror att det är skälet till att stenen blev kvar i hamnen och aldrig skickades iväg. Det var förstås lättare att gräva ner den defekta stenen än att frakta den tillbaka till bondgården. Men Dick vill inte gräva ner den igen. Om inte länsmuseet ska ha den vill han låta den ligga framme, som ett monument över skeppshandeln i Gävle.

– Det finns många alternativ, säger han och ser lite drömmande ut. Man skulle kunna ha den som kafébord. Kafé Kvarnhjulet, why not! utbrister han och smakar på orden.

Mer läsning

Annons