Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyndet på Alderholmen platsar på länsmuseet

/
  • ”En skaplig exportvara från vår hamn,” sa Dick Henning när han såg kvarnstenen.

Den gamla kvarn­stenen som hittades på Alderholmen för några veckor sedan kommer på något sätt att visas upp av länsmuseet.

– Vi vill ta hand om den, säger arkeologen Bo Ulfhielm.

Annons

Som GD berättade för två veckor sedan hittade Dick Henning på Alderholmens företagspark en speciell sten i marken utanför företagets kontor. Han förutsatte att det var en kvarnsten.

– Ja visst, det är en kvarnsten i gävlesandsten, sannolikt från 1800-talet och kanske att den kommer från Storsjötrakten, säger Bo Ulfhielm. Då tillverkade man den här typen av kvarnstenar som skickades på export från Gävle hamn till Åland och länderna runt Östersjön.

Bosse Hedblom i Sandviken har forskat om kvarnstenar och kan en hel del om vår kvarnstenshistoria.

– Ett flertal bönder i byarna runt Storsjön och söder om Gavleån hade stenhuggning som ett viktigt komplement till sitt lantbruk, berättar han. Kvarnstenar var en känd produkt från Gävle hamn under 1700- och 1800-talet.

Bosse Hedblom konstaterar att stenen har defekter och att det var därför som den inte kunde skickas på export. Man har försökt hugga om den till en något mindre storlek, men då blev det ett stycke som lossnade och man misslyckades även i det fallet. Den här kvarnstenen som är ungefär 130 centimeter i diameter och 30 centimeter i tjocklek väger omkring ett ton. Det arbete som kanske en bonde och hans dräng har lagt ner på denna sten uppskattar Bosse Hedblom till cirka tjugo dagsverken totalt. Kvarnstenar från Storsjöområdet och Årsunda såldes inte bara på export, de var kända och uppskattade i stora delar av mellansverige.

Nu har Länsmuseet Gävleborg visat intresse för kvarnstenen på Alderholmen.

– Den kommer att fraktas till länsmuseet, säger Bo Ulfhielm. Jag vet inte än hur den kommer att exponeras, men vi vill ta hand om den. Vi vill inte att den inte blir fyllnadsmassa igen.

Mer läsning

Annons