Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyraåringen i respirator

/

Flickan som i söndags skadades när ett handbollsmål föll över henne opererades på måndagen. Hennes tillstånd beskrivs som allvarligt och hon vårdas nu i respirator.

Annons

Lokalen där olyckan skedde har använts för friskvård och hyrts av Ericsson under en längre tid.

– Det är oerhört tragiskt det som inträffat och vi måste undersöka det här, meddelar Annette Svensson på Ericssons pressavdelning.

Handbollsmål ska alltid sitta fast förankrade. Det finns två typer av mål. I större idrottshallar skruvas fristående mål fast i golvet. I mindre hallar, ofta gymnastiksalar på skolor, är målen fastskruvade i väggen och viks eller fälls fram vid behov.

I Gävle kommun finns inga fristående mål och idrottsanläggningarna besiktas inför varje säsong.

– Då inspekteras alla redskap och målburar. Ytterligare kontroller kan genomföras om en idrottslärare kontaktar oss, säger Lars Sandberg, idrottsansvarig på Gävle kommun.

Polisen ska hålla förnyade förhör med personer som var med på olycksplatsen, men även utreda ansvarsfrågan.

– Det finns klara regler för vem som har ansvaret för fastigheten på utsidan, till exempel gällande snöskottning och sandning. Det är inte lika enkelt inomhus, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen. Vi är fortfarande inte säkra på vem som är fastighetsägare.

Tidigare har flera barn runt om i Sverige skadats av fallande handbollsmål. I början på 2009 omkom en åttaåring i Stockholm när han blev träffad av ett mål. Den olyckan har lett till en rättegång som kommer att inledas i höst. Den ansvarige fritidsledaren står åtalad för vållande till annans död.

Mer läsning

Annons