Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrskeppet kan komma hem

/
  • Almagrundet byggdes av Brodins Skeppsvarf i Gävle.
  • Almagrundet ligger i dag i Västerås och har renoverats av ägaren Knuth Borg. Projektgruppen Fyrskeppet Almagrundets Vänner vill nu att skeppet ska återföras till Gävle.

Turerna kring Almagrundet har tagit en ny vändning. Både ägaren och Kultur & Fritid vill nu att det gamla fyrskeppet kommer tillbaka till Gävle. En som visat intresse för båten är Engeltoftas nya ägarkonstellation.

Annons

GD har flera gånger tidigare berättat om Almagrundet och förhoppningarna att det gamla fyrskeppet ska flyttas till Gävle där det en gång byggdes. Skeppet ligger i dag i Västerås. Ägaren Knuth Borg har lagt ner stora summor pengar på att renovera fartyget.

Men även i Malmö har det länge funnits ett intresse av att köpa Almagrundet som under en tid tjänstgjorde på Öresund. Sommaren 2010 sa Knuth Borg till GD att han tänkte flytta skeppet dit. Han hade tröttnat efter Gävle kommuns hantering av Briggen Gerda.

Men nu tycks Knuth Borg ha kommit på andra tankar.

– Jag har haft mycket kontakt med Mats Wiberg i Gävle. Han är verkligen en eldsjäl och tycker att Almagrundet ska tillbaka till sina rätta vatten. Jag håller med om att det är en tilltalande tanke. Rent tekniskt finns det inga hinder. Det är bara att bogsera dit henne, säger han.

Mats Wiberg i projektgruppen Fyrskeppet Almagrundets Vänner har skrivit ett medborgarförslag till kommunen om att båten bör återföras till Gävle. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden väntas i morgon besluta om ett yttrande där de backar upp planerna. De vill placera Almagrundet mellan Gamla Grand och länsmuseet, alternativt vid Gerdavarvet.

– Men det får inte vara förenat med några kostnader för kommunen. Det kommer vi att vara tydliga med. Det är också kommunfullmäktige som har sista ordet om medborgarförslaget, säger Lars-Göran Ståhl, S, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Mats Wiberg menar att det är viktigt att få politikernas stöd, även om kommunen inte ställer upp med pengar.

– Jag ser det som ett framsteg att det verkar finnas intresse från kommunens sida. Då blir det nog lättare att hitta någon som kan lösa ut Almagrundet, säger han.

Han för diskussioner med olika näringsidkare. Flera restaurangägare har tidigare visat intresse för båten.

En som varit i kontakt med Mats Wiberg är Daniel Karlsson, delägare i Brända Bocken som i somras köpte in sig i Engeltofta.

– Vi har varit i kontakt med Mats, men inte kommit längre än så. Om det skulle fungera att flytta Almagrundet till Engeltofta vore det jätteroligt. Men än har vi ingen aning om vad det skulle kosta, säger Daniel Karlsson.

Mer läsning

Annons