Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(G)ulligaste vårtecknet är här

/
  • Motionärerna på tvåkilometersspåret kan med gott samvete stanna till en stund vid Baggestorp och bara njuta av de ulliga, gulliga lammen.
  • Josefine Jansson, Emil Ehn, Adam Sköld och Sofie Topallaj går på Polhems naturbruksgymnasium och sköter bland annat om fåren i Hemlingby.

Nu finns det ytterligare en anledning att besöka motionsspåren i Hemlingby. Sex ulliga, gulliga lamm tittar nyfiket på besökarna från sin hage vid Baggetorp.

Annons

De sex söta lammen och deras fyra mammor finns efter tvåans motionsspår. Det yngsta lammet är knappt en vecka gammalt och det äldsta två veckor. De är alla av den lugna, stora och stabila rasen texel.

När GD kommer på besök bekymrar sig tackorna inte nämnvärt om det men när djurskötaren Rosie Lund lyfter upp ett av lammen blir det liv i hagen. Både mamman och ungen bräker hjärtskärande. Så snart tackan fått tillbaka sitt lamm vill lammet dia. Efter bara några sekunder är lugnet återställt och fåren bara står där i solskenet och idisslar. Att människor och hundar passerar förbi bryr de sig inte om.

Fåren och lammen sköts om av elever från årskurs 2 på naturgymnasiet på Polhem. Eleverna får inte bara sköta om djuren utan även lära sig köra fyrhjulingen som de använder när de transporterar fårens mat, röjsåg och en del andra maskiner. Nu kommer eleverna att ta påsklov men de längtar redan tillbaka till Hemlingby och djuren.

– Tänk om man kunde få ta med ett lamm hem, säger Josefine Jansson längtansfullt och lockar på fåren.

Men fåren trivs bäst där de är och i Hemlingby är de ett rofyllt inslag för alla besökare och där kommer de att bli kvar så länge de får vara i fred.

– Se men inte röra om fåren inte själva kommer fram och vill bli klappade. Inte mata och inte gå in i hagen, är Rosie Lunds förmaning.

Den som inte vill gå ut i motionsspåret utan hellre stannar vid Hemlingbystugan kan ändå få se djur. I ett litet mini-Skansen finns bland annat gästrikefår och höns och tuppar av rasen Hedemora. Tupparna är granna som påsktuppar på vykort och vakar över sin lilla flock. Men några kycklingar blev det tyvärr inte i år, inte än i alla fall.

Mer läsning

Annons