Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel, tolv år, jobbar som trollkarl

/

Han har flera bokningar till hösten, åker på trollkarlskonvent och övar för fullt på att förfina sina magiska färdigheter. Gabriel är tolv år och trollkarl.

Annons

– Roligast är reaktionerna man får. När man hör folk säga "wow". Och så lär man sig saker hela tiden, säger han.

Han påminner lite om Carl-Einar Häckner med hatten över det långa håret, men säger att han inte har så bra koll på just honom. Han har träffat flera andra trollkarlar, men inte den kanske störste förebilden; Joe Labero.

– Han är bara så inspirerande. Det finns ju en del tricks sär att väja ibland, som man skulle vilja kunna, som den där handen genom glasrutan, säger han.

Men ett hederskodex bland trollkarlar är att under inga omständigheter dela med sig av sina yrkeshemligheter.

– Nej, det är en regel bland alla trollkarlar, som är med i föreningen Svensk magisk cirkel, där de flesta svenska trollkarlar är registrerade. Man får göra ett prov för att bli medlem, men det var ganska lätt, tycker jag.

Gabriel började på teaterskola som fyraåring. Han tycker om att uppträda och stå på scen, säger han. Det var när han var på nöjesparken High Chaparral, där hans familj som gillar westernstuket och är med i teaterföreningen Peacemakers westernshow varit en hel del, som han blev uppmärksammad av en Gävlebo när han körde ett improviserat buktalarnummer.

– Det var en tjej som jobbade på Lido, kaféet, som tyckte att jag kunde komma dit och göra samma sak. Efter det tog det liksom fart. Jag blev bokad på en stor personalfest på sjukhuset, på barnkalas och på biblioteket.

Förra året var han för första gången på Uppsala Magic & Comedy-festivalen, där trollkarlar och komiker från hela landet samlas för shower, stå upp-framträdanden och tävlingar.

– Det är en jättestor grej och faktiskt nåt av det största och roligaste jag varit med om i mitt liv, säger han.

Han har en egen hemsida, en Facebooksida, scenkläder och sin pappa som manager. Hans framträdanden är enmansföreställningar som bygger på ett färdigt manus, blandad med så kallade close ups, där han rör sig bland publiken och involverar den i sina nummer. Så gott som varje dag övar han och trolleritricken blir bara fler. 13 får plats i hans föreställning. Att bli en bra trollkarl är inte så svårt, bara man vill mycket, säger han.

– Alla kan lära sig trolla, men som med allt är det väl lättare eller svårare för vissa. Men man vill ju hela tiden bli bättre och utvecklas. Det finns jättemånga, väldigt svåra tricks jag vill lära mig. Men det enda som krävs är väl egentligen att man tycker om folk och tycker att det är kul att uppträda.

Med sina blott dussinet år vet han inte om han vill satsa på trolleriet som yrke som vuxen.

– Det kanske blir nåt med datorer, med animering. Det vet jag inte. Jag gör det här nu för att jag tycker det är så kul. Och det finns ju inte så många andra trollkarlar att konkurrera med här i Skutskär, haha.