Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäddorna får större lekplats

/

Gäddorna ska få ett nytt lekområde vid Järvstabäcken intill Måsbergets idrottsplats.

Annons

På 1960- och 1970-talet fanns planer på att bygga ett stort industriområde vid Sjöäng. Utbyggnaden blev aldrig av och den genomfartsväg som planerades byggdes inte heller.

Nu kan en del av den gamla detaljplanen, där området avsattes till industrimark, skrotas. I dag anses gäddorna viktigare.

– Järvstabäcken har redan stor betydelse för gäddleken. Det vi framförallt vill göra är att säkra lekområdet för framtiden, säger Johan Öholm på Kultur & Fritid, som begärt att detaljplanen ska upphävas.

Det praktiska arbetet med att förbättra lekförhållandena kommer troligen att göras av Sportfiskarna, som just nu inventerar lekbäckar i Gävleborg.

– Det finns inte många bäckar som inte är förstörda på ett eller annat sätt, säger Lars Ljunggren i Sportfiskarna, som redan sökt bidrag från Havs- och vattenmyndigheten för att kunna åtgärda några av bäckarna.

Då kan Järvstabäcken bli demonstrationsanläggning.

– Järvstabäcken är intressant. Det är redan en hel del gädda som leker där, och eftersom den rinner mitt i stan är den lättillgänglig, säger Lars Ljunggren.

Inga beslut är fattade än, men en möjlighet är att låta ett område vid Järvstabäcken svämma över varje vår för att ge gäddorna större yta att leka på.

Gäddornas nya lekplats finns med i ett detaljplaneförslag som för övrigt handlar om att utvidga Sjöängs industriområde något. Förslaget att upphäva en del av den gamla detaljplanen till förmån för gäddorna dök upp efter att detaljplanen för Sjöäng ställts ut en första gång, och därför har planen nu varit utställd ut på nytt.

Mer läsning

Annons