Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Onoff blir ny hjälpmedelscentral

GÄVLE
Gamla Onoff-butiken i Hagaström utanför Gävle ska förvandlas till hjälpmedelscentral. Länets centrala hjälpmedelsenhet med ett 30-tal anställda flyttas dit i juli.

Annons
- Lokalerna är dyrare men betydligt bättre än de vi har i dag, säger Michael Mattsson, förbundsdirektör vid Kommunalförbundet SAM.
Hjälpmedelsenheten servar landstinget och länets tio kommuner med hjälpmedel åt funktionshindrade. För driften av verksamheten står Kommunalförbundet SAM, ett landstingskommunalt förbund.
Sedan länge är hjälpmedelscentralen inrymd i en barackliknande byggnad vid länssjukhuset i Gävle.
Landstinget har dock beslutat riva byggnaden och göra parkeringsplats på tomten. Hjälpmedelsverksamhetens hyreskontrakt är uppsagt från och med den 1 juli i år.
Letandet efter nya lokaler har resulterat i åtta alternativ. Valet föll till slut på Onoffs lokaler.
- Det var den ekonomiskt bästa lösningen, säger Michael Mattsson.
Onoffs butik stängdes i augusti i fjol. Men fastigheten ägs fortfarande av Onoff.
Hyran blir tre miljoner kronor per år. Det är en miljon mer än vad hjälpmedelsverksamhetens nuvarande lokaler kostar. Men så är kvaliteten en helt annan. Lokalerna är lättillgängliga och ger möjlighet att bedriva en effektiv verksamhet med bra logistik och god kundservice, anser Michael Mattsson.
Hjälpmedelsverksamheten kommer att hyra hela Onoff-byggnaden. Det handlar om en yta på 3 430 kvadratmeter. Byggnaden ska rymma verkstad, förråd, administration och lokaler för utbildning, kundkontakter och utprovning.
En nyhet blir att det kommer att ske viss öppen försäljning. Allmänheten ska kunna köpa till exempel brödknivar och andra enklare hjälpmedel direkt över disk.
- Funktionen på de här produkterna är ofta bättre än på motsvarande produkter på öppna marknaden, säger Sven-Inge Fallemark, verksamhetschef vid hjälpmedelsverksamheten.
Han tror att det blir vanligare att människor skaffar sig hjälpmedel på egen hand utan att gå via vården. Det blir visserligen dyrare. Men många är beredda att ta merkostnaden om de därmed får varan direkt, tror han.
Hjälpmedelsverksamheten har fått kritik för sina långa leveranstider. Men där har en förbättring skett, enligt Michael Mattsson.
Lagervaror levereras i dag i genomsnitt inom två dagar, beställningsvaror inom tolv dagar. Kunderna, det vill säga arbetsterapeuter, sjukgymnaster och andra som förskriver hjälpmedel, är mer nöjda med hjälmedelsservicen nu än tidigare, visar en nyligen gjord enkät.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons