Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla pengar får nytt liv i Gävles guldgruva

/

Gävle kommuns donationsfonder är en guldgruva som betalar såväl rondellkonst som sommarläger. Men de kunde ha delat ut mycket mer. Totalt hade fonderna över 13 miljoner i utbetalningsbara medel vid årsskiftet.

Annons

– Syftet är ju inte att det ska läggas på hög. De måste vara duktiga på att dela ut pengar, säger Anders Karlsson, förvaltningskamrer på kommunledningskontoret. I de allra flesta fall är det privatpersoner som ligger bakom fonderna. Många av dem instiftades kring det förra sekelskiftet när förmögna grosshandlare, köpmän och andra privatpersoner testamenterade stora och små summor till olika ändamål.

Tidens tand har sedan dess i flera fall gnagt rejält på givarnas ursprungliga tankar kring donationen. C.J. Kewenters fond för ålderstigna före detta tjänarinnor har till exempel blivit ordentligt frånsprungen av samhällsutvecklingen sedan den bildades i början av 1900-talet. Nu är den och många andra ihopslagna, medan en del fonder kvarstår även till namnet, ibland med nya bestämmelser om vilka som kan komma ifråga för att få pengar från fonderna.

Ensamstående behövande kvinnor kan fortfarande få bidrag till rekreationsresa eller trivselskapande ändamål, förutsatt att de bor i det som 1924 utgjorde Gävle stad.

Brännerifonden, med anor från 1849, ger en slant direkt till socialnämndens arbete. 46 000 kronor betalades förra året ut som delfinansiering av socialnämndens föreningsstöd. Grundkapitalet i fonden var överskottsmedel från kronobränneriet i Strömsbro.

1945 fanns det fortfarande över 350 stiftelser eller fonder som Gävle kommun ansvarade för. Totalt finns det i dag 93 stiftelser som har möjlighet att stötta enskilda, föreningar eller olika projekt.

– De pengarna går till mycket som vi inte skulle ha annars. För mig är det den roligaste arbetsuppgiften, säger Anders Karlsson, som ansvarar för de 15 fonder som kommunstyrelsen administrerar.

Resten av fonderna är fördelade på olika förvaltningar, eller har en egen styrelse.

Anders Karlsson lämnar förslag till kommunstyrelsen, som fattar beslut om vilka som ska få pengar. Förra året togs beslut om att dela ut drygt 1,1 miljoner En del går direkt till andra kommunala nämnder eller organisationer utanför kommunen, i enlighet med givarens tankegångar. Andra går till olika projekt, som landar på Anders Karlssons bord.

– Det som är viktigast är att det är bra för Gävle. Men det får inte bli en reservkassa för kommunen. Det får inte gå till potthålen, säger Anders Karlsson.

Det största enskilda bidraget i år har gått till fängelsemuseet, som har fått 117 000 kronor, för inköp av ny teknik till utställningsverksamheten och till produktion av en utställningskatalog.

Tidigare år har fonder till exempel bekostat utsmyckning av rondellen vid Gustavsbro, med den omdiskuterade rosa valpen.

Kommunstyrelsen är den förvaltning som delar ut mest pengar. Men en av de allra största bidragsgivarna hanteras av kultur- och fritidsnämnden. Stiftelsen Karin och Erik Engmans stipendiefond delar varje år ut ett stipendium till två unga konstnärer. Förra året fick de 150 000 kronor var.

Men flera fonder har delat ut betydligt mindre pengar än vad de skulle kunna göra. De senaste fem åren har fondernas utbetalningsbara medel sakta men säkert vuxit. 2007 fanns det totalt 8,1 miljoner att dela ut. Vid årsskiftet hade kassan utökats till 13,2 miljoner.

– En förklaring kan vara att ingen söker. Då måste man vara aktiv och tala om att det finns pengar, säger Anders Karlsson.

Mer läsning

Annons