Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt kött i restaurangkök?

/
  • Utgånget. I frysrummet hos Gävlegrossisten hittade polisen tusentals kilo kött vars bäst-föredatum gått ut för flera år sedan. Det är inte känt hur mycket av köttet som nått ut på marknaden.

GÄVLETusentals kilo flera år gammalt kött kan ha sålts till olika restaurangkök i Gävle.

Annons
I frysen hos företaget Fisk och Grossist i Stigslund fann livsmedelsinspektörerna i måndags kött som gick ut för mer än två år sedan.
Firman säljer enligt livsmedelsinspektör Ann-Katrin Lunt livsmedel till ett femtiotal restauranger och butiker i Gävle.
Lunt säger att hon reagerade när hon deltog i skatterazzian mot restaurang Los Sombreros.
-När vi var där levererades det omärkt kött. Jag fattade misstankar och åkte ut till grossisten tillsammans med polisen, säger Ann-Katrin Lunt.
I grossistens kylrum fann de tusentals kilo fryst kött med bäst föredatum som gått ut för länge sedan. Till exempel oxfilé, wienerkorv och stroganoff.
-Jag menar att de har satt i system att skava bort märkningen på förpackningarna och sälja gammalt kött. Därför har jag polisanmält företaget, säger Ann-Katrin Lunt.

Delägare nekar
Robert Södergren, en av delägarna i Fisk och Grossist, nekar till anklagelserna om att sälja gammalt kött:
-Nej fan heller. Då är det ju lika bra att vi lägger av. Vi säljer bra kvalité till våra kunder, det är enda sättet att klara sig i branschen.
Men det finns ju bilder på gammalt kött i era frysar.
-När hon kom dit hittade hon tre lådor tärnat kött och ett parti med biff där datumet hade gått ut. Det ska jag slänga på fredag.
Dessutom saknar ni tillstånd att hantera kött överhuvudtaget.
-Ja det gör vi ju. Det här med kött är en sak som har vuxit fram. Vi försöker utveckla firman och kommer att lägga in om tillstånd, säger Robert Södergren.
Enligt Ann-Katrin Lunt kan det vara frågan om en storskalig svart handel med gammalt kött. Omärkt kött säljs billigare, men på kvittot står ordinarie pris angivet. Mellanskillnaden "försvinner".
- Det handlar väl om att tvätta pengar, men det är rena spekulationer, säger Ann-Katrin Lunt.
Allt kött som sålts från Fisk och Grossist i Gävle AB kommer enligt ägaren från företaget Köttgrossisten i Arlöv.
Där är man förvånade över misstankarna.
-Det är omöjligt. Det är inte mer än någon vecka sedan han köpte Bulltoftabamse från oss, säger försäljaren Christer Nilsson när Gefle Dagblad berättar vad som står på förpackningarnas bäst-föredatum.
Enligt Christer Nilsson är Fisk och Grossist ett seriöst företag, som alltid sköter sina betalningar i tid.
Om det finns gammalt kött i frysen hos företaget, menar Christer Nilsson att det måste vara felmärkt.
-Det går ju till så att man i god tid, kanske tre veckor före bäst-föredatum, fryser ner färskvaror som man inte får sålt. Då håller de sex månader, kanske upp till ett och ett halvt år beroende på vad det är. Problemet är att man glömmer att märka om det med nytt bäst- föredatum som gäller djupfryst vara, säger han.
Han kände dock inte till att företaget saknar tillstånd att hantera kött. Företaget Fisk och Grossist i Gävle AB är delgivna misstanke om brott mot livsmedelslagen.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons