Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går fri trots DNA-bevisning

En 29-årig man friades i går för ett nio år gammalt rån i Ockelbo. Trots att hans DNA hittades på både kniv och rånarhuva ogillade tingsrätten åtalet och mannen får nu gå fri.

Annons

Mannen anhölls den 8 november i år. Han häktades senare.

I går kom tingsrättens dom mot mannen. Trots omfattande teknisk bevisning ogillas åtalet.

Det var den 13 november 2003 som tre maskerade personer gick in på en bensinstation i Ockelbo och tvingade till sig cigaretter och kontanter till ett värde av 30 700 kronor. Vittnen såg sedan de tre männen försvinna i en bil. Dagen efter hittades flyktbilen, i den låg kläder och en kniv. Polisen säkrade DNA-spår från föremålen och på det sättet kunde 29-åringen knytas till rånet. Därmed kunde mannen bindas till brottet elva år senare.

Han har sagt att han är oskyldig och har kommit med förklaringar till alla bevis mot honom. Mannen har uppgett att han tillfälligt bodde hos en vän i Gävle vid tidpunkten för rånet. Han ska då ha lånat kläder av vännen och menar att någon annan måste ha använt samma kläder vid rånet.

Han har bland annat sagt att han lånat en mössa av sin vän och dragit ner den för ansiktet för att fixa sitt hår, och på så sätt ska DNA ha hamnat i mössan. Den kniv som hittades i bilen ska tidigare ha använts vid knivkastning i vännens lägenhet och 29-åringen säger att han då har blött näsblod. På så sätt har hans DNA hamnat på kniven, som någon annan ska ha använt vid rånet.

Eftersom den vän som 29-åringen ska ha bott hos har avlidit har hans historia inte kunnat bekräftas eller dementeras.

Tingsrätten slår fast att den tekniska bevisningen mot mannen är klart besvärande för honom. Tingsrätten säger också att hans förklaring är tveksam, men inte så osannolik att de kan bortse från den. Därmed går 29-åringen fri från det tolv år gamla rånet.

Mer läsning

Annons