Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsförsäljning är inte drömmen för Elin

/
  • Annelie Olsson instruerade praktikanten Elin Lundgren, S, innan det var dags att ta betalt av kunden Stefan Sandin.
  • För att smälta in i personalstyrkan fick Elin Lundgren låna en av Systembolagets uniformer. Helene Eriksson hjälpte till med bältet.
  • Var ska de här stå? Riksdagspolitikern Elin Lundgren, S, och butikschefen Fredrik Lövgren hjälptes åt att packa upp varor.
  • – Jag tycker väldigt bra om Systembolaget även fast jag nästan aldrig är där, säger riksdagsledamot Elin Lundgren, S.
  • Elin Lundgren, S, besöker inte Systembolaget särskilt ofta. När hon gör det är det alkoholfria alternativ som Saxhyttegubbens blåbär som gäller.

I går hade System­bolaget i Hemlingby en ovanlig praktikant.
Riksdagsledamoten Elin Lundgren, S, fick pröva på livet på butiksgolvet.
– Vi vill veta hur politikerna tycker att vi sköter oss, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

Annons

Initiativet till politikerpraktiken kommer från Systembolaget som vill veta hur beslutsfattarna ställer sig till deras verksamhet och få synpunkter på allt från försäljningsregler och sortiment till gårdsförsäljning och ålderskontroll.

– Hon är en av dem som styr och ställer över vår verksamhet. Vi vill klä henne med ytterligare kunskap om både stort och smått, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

Elin Lundgren, S, är själv ingen flitig besökare på Systembolaget eftersom hon är nykterist, ett val som hon ofta får förklara och försvara.

– Jag är van vid att ständigt få frågor och synpunkter på vad jag ”håller på med”. Alla tar sig rätten att kommentera vad man dricker och varför.

Hon tycker att alkoholmonopolet är otroligt viktigt att behålla för folkhälsans skull och oroas över förslaget att tillåta gårdsförsäljning.

– Jag är livrädd för att beslutet ska bli enligt det förslag som ligger. Det rimmar inte med Systembolagets ensamrätt, säger hon.

Butikschefen Fredrik Lövgren och Lennart Agén berättade om försäljarnas vardag, bland annat vilka regler de måste förhålla sig till.

– Det svåraste är langningssituationer. Det är inte alltid så uppenbart och vi har inte så mycket att gå på – ord står ofta mot ord, säger Fredrik Lövgren.

– Man kan lätt ana ugglor i mossen om det kommer in en 45-årig man och handlar två plattor alkoläsk. Vi försöker samarbeta med polisen, säger Lennart Agén.

Att sälja till märkbart berusade kunder är heller inte okej, enligt försäljningsreglerna, även om ett nej till dessa personer kan leda till bråk.

– Men man måste ta den matchen, även om den är jobbig. Det är sådana kundmöten som är jobbiga, inte som de då man får tipsa om vilket vin som passar till en viss maträtt, säger Lennart Agén.

Efter att ha bytt om till Systembolagets uniform var det dags för Elin Lundgren att börja jobba i butiken. Hon fick bland annat prova på att köra ut varor till hyllorna och ta betalt av kunder i kassan.

– Jag hoppas att jag går härifrån ännu mer fast förvissad om att Systembolaget behövs, säger hon.

Mer läsning

Annons