Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna en kvinna i slottet

/
  • Arkivbild:  GUN WIGH Vem tar över? Bilden av Lars Eric Ericsson togs när han tog farväl av residenset. Vem kliver in som hans efterträdare?

GÄVLEI går lanserade Gefle Dagblad Lena Hjelm-Wallén som den kanske hetaste kandidaten till posten som landshövding.

Annons
Även om ingen vill nämna eller kommentera namn är det tydligt att önskemålen ser olika ut. Lars Beckman, regionchef för Svenskt näringsliv, tycker att en gedigen bakgrund inom näringslivet är nödvändigt.
Hövdingen får dock, säger han, gärna vara en kvinna. Kommunalråd Mats Ågren tycker däremot inte att ett samarbete med näringslivet är det viktigaste.

Vill inte spekulera
- Jag vill inte spekulera i namn. Jag har sagt att jag gärna ser en kvinna och någon som kan öka samarbetet med kommuner landsting och stat. Utifrån det kan jag se ett antal namn, säger Mats Ågren.
Han tycker inte att ett samarbete med näringslivet är något som bör prioriteras.
- Jag tycker inte att det så viktigt med ett samarbete med näringslivet för landshövdingen. De kontakterna får skötas på det kommunala planet, säger Mats Ågren.

Motsatt åsikt
Men Lars Beckman är av motsatt åsikt.
- Jag för Svenskt näringsliv skrev, tillsammans med Företagarnas riksorganisation och Mellansvenska handelskammaren, till Göran Persson i våras. Vi begärde en landshövding med en tydlig näringslivsprofil. Det är vad vårt län behöver, säger Lars Beckman.
Han säger att en landshövding har en stark symbolisk roll.
- En landshövding med näringslivsbakgrund skulle kunna sätta fokus på vilken del av samhället som vi måste utveckla. Vi har i Gävle hög arbetslöshet, brist på företag och tappar invånare.
Han nämner den tidigare SAS-chefen Marie Ehrling.
- Jag vill egentligen inte fokusera på namn utan är mer ute efter en viss profil och hon är ett bra exempel. Det finns fler utmärkta kandidater.
Han vill inte kommentera namnet Hjelm-Wallén.
- Det finns fler politiker som skulle kunna komma ifråga, men jag vill hellre prioritera en näringslivsbakgrund framför en politisk bakgrund, säger Lars Beckman.

Svar inom en månad
Mats Ågren tror att vi inom den närmaste månaden får veta vem som flyttar in i slottet.
- Nu när regeringsbildningen och annat blir klart kommer man säkert att ta tag i frågan. Det är bra för alla, inte minst länsstyrelsen, om det här blir klart så fort som möjligt.
Gefle Dagblad har även sökt Lena Hjelm-Wallén för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons