Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrike Återvinnare vill hämta allt själva

Gästrike Återvinnare vill sköta hela sophämtningen i egen regi.
– Vi tror att vi kan göra det billigare och bättre själva, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör i Gästrike Återvinnare.

Annons

I två av Gästrike Återvinnares tre distrikt samlas soporna in av egen personal, medan Sita är entreprenör i det norra distriktet. Men nu ska styrelsen få ta ställning till om all sopinsamling ska skötas i egen regi från oktober 2013, när avtalet med Sita går ut.

En av motiveringarna är att flexibiliteten ökar om hela verksamheten sker i egen regi.

– Dels får vi möjlighet att anpassa rutter på ett annat sätt, dels har vi märkt att det blir stelt när vi är uppbundna i långa avtal. Avskrivningstiderna för ett fordon ligger på sju år och avtalen blir därför ganska långa. Det är svårt att förutse vilka förändringar man behöver göra under så långt i förväg, säger Thomas Nylund.

Att långa kontrakt kan hindra nya investeringar är också något som Gästrike Återvinnare har märkt när det gäller komposteringsanläggningen i Forsbacka. Den drivs av Neova på ett 15-årskontrakt, vilket satt käppar i hjulet för Gästrike Återvinnares planer på att utvinna biogas ur hushållsavfallet.

– Det pågår förhandlingar, men vi har inte kommit någonstans, säger Thomas Nylund.

Mer läsning

Annons