Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikland ska smaksättas

/
  • Tävlingsledaren Peter Ågren vill att Gästrikland ska bli mer känt för sin mat.

Bättre samarbete mellan lokala odlare, uppfödare och kockar ska lyfta den lokala matkulturen. Därför anordnas nu en tävling där olika lag ska skapa ”Gästrike-tapas”.

Annons

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, C, har en vision om att Sverige ska bli Europas nya matland. Under 2012-2014 avsätter regeringen därför runt 105 miljoner kronor om året, bland annat till att sänka kontrollavgiften för slakterier.

Som ett led i satsningen anordnas nu även en riksomfattande produkttävling med stöd av Jordbruksverket. I Gästrikland leds tävlingen av matkreatören Peter Ågren från föreningen Valbostreet Food Club.

– Det är en tävling för att få igång samarbete mellan odlare, uppfödare, förädlare och kockar. Kan vi få dem att jobba tillsammans kan vi nå gastronomiska höjder, säger han.

Alla som vill kan anmäla sig till tävlingen. Sista anmälningsdag är den 27 augusti. Enda kravet är att lagen ska bestå av 2-3 personer och att det ska finnas en livsmedelsproducent och en kock med i varje lag.

Uppgiften består i att skapa en förrätts-, varmrätts- eller desserttapas med en huvudråvara från Gästrikland (tapas är smårätter som ofta serveras i Spanien).

Startskottet för tävlingen gick i går då juryn och några inbjudna producenter samlades på Gävle slott. I juryn ingår, förutom Peter Ågren, bland andra landshövding Barbro Holmberg, Mackmyra Whiskys chef Magnus Dandanell, Wij Trädgårdars chef Malin Eriksson, Högbo Bruks restaurangchef Stefan Johansson, Lena Bäck från Svenska kockars förening och Gevalias fabrikschef Mathias Gaerdh.

Mer läsning

Annons