Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatan framför Grand snyggas till

/

Inte bara Gamla Grand rustas – även gatumiljön framför hotellet ska få sig ett rejält ansiktslyft för 2,6 miljoner kronor. Kommunen och hotellkedjan delar på kostnaden.

Annons

Den pågående renoveringen av Gamla Grand i Gävle är tänkt att vara klar den sista januari 2013.

Nu vill företaget bakom hotellsatsningen, Elite Hotels of Sweden, att även gatumiljön framför entrén ska få sig ett ansiktslyft. Det rör sig om Kyrkogatan och Börsplan som i dag fungerar som parkering.

– Vi har fått en förfrågan och börjat ta fram skisser. Eftersom hotellet invigs i början av nästa år är det lite bråttom, säger kommunens samhällsbyggnadschef Elisabet Jonsson.

Enligt planerna ska Kyrkogatan göras mer lättframkomlig för cyklister och fotgängare som kommer med rullväskor från centralstation.

Bilar ska dock kunna fortsätta köra i området på samma sätt som i dag.

Börsplan förvandlas till ett torg eller parkrum. Eventuellt flyttas Carl Milles fontänskulptur Najad dit från Slottstorget. Parkeringsplatserna blir därmed färre, troligen åtta till antalet. Elisabet Jonsson tror att det är tillräckligt.

– Det finns ju ett parkeringshus i området också så det ska nog inte bli några problem.

Den totala kostnaden för projektet är beräknad till 2,6 miljoner kronor, varav hotellkedjan ska stå för ”en betydande del”. Den exakta fördelningen är inte klar.

Elisabet Jonsson motiverar varför kommunen ska gå in med pengar:

– Cykelstråket längs Kyrkogatan ska ju ändå göras i ordning, och det är viktigt att hotellet får en vacker entré. Gävleborna kommer nog att uppleva platsen som väldigt vacker med färre bilar, säger hon.

Politikerna i tekniska nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att prioritera fram pengar. Det är ännu oklart vad som kommer att drabbas istället.

Mer läsning

Annons