Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle är bra på att förhindra avhopp

Gävle kommun är bra på att förebygga avhopp från gymnasiet.
Här tog i fjol 84,2 procent av eleverna studenten efter tre år som planerat.
Det visar en rapport från SKL.

Annons

Varje år gör Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en öppen jämförelse mellan gymnasieskolorna i Sverige. I år har fokus legat på hur väl skolorna lyckas få eleverna att gå klart sina utbildningar.

Av eleverna på de individuella programmen är det ungefär var fjärde elev som antingen behöver längre tid än tre år på sig för att fullfölja sin utbildning eller som hoppar av gymnasiet helt.

– Totalt har avhoppen minskat något jämfört med i fjol – men skillnaden är liten, säger utredaren Bodil Båvner på SKL.

Många av avhopparna går sitt tredje utbildningsår när de väljer att avbryta studierna. Killarna är i majoritet, liksom de som studerar vid yrkesförberedande program.

Gävle kommun hör till de bättre när det gäller att hjälpa eleverna att fullfölja sin utbildning inom tre år. Här tog 84,2 procent av eleverna på de nationella programmen studenten efter tre år, vilket placerar kommunen plats 26 av 290 i SKL:s ranking.

– Vi har haft ett aktivt arbete kring detta vilket förmodligen gett resultat, säger Peter Bergström, S, som leder utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Arbetet går ut på att ge individuell stöttning och motivation till elever som funderar på att hoppa av skolan.

– Det är näst intill helt avgörande för din framtid om du har en gymnasieutbildning eller inte. Det ger mycket större möjligheter att få ett jobb, säger Peter Bergström.

Mer läsning

Annons