Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle är en bra mötesstad

/

Besöksnäringen ska rädda Gävle. Hittills har den genererat 100 miljoner kronor och 75 arbetstillfällen.

Annons

Just nu pågår onkologidagarna i Gävle. 230 cancerspecialister är på besök för att träffas och lära av varandra. Bakom arrangemanget står Gävle Convention Bureau, ett samarbete mellan företagen i besöksnäringen och kommunen. Byrån startade som ett projekt 2009 och nu i april blir verksamheten permanent.

Elisabeth Hugg är ansvarig för Gävle Convention Bureau och tanken är att den ska hjälpa till att få mötesbranschen att växa i Gävle. I takt med att tillverkningsindustrin läggs ner ser hon framtiden i besöksnäringen.

– Många ser det här med turism som någon gulligt, men egentligen är det en industri som växer, säger Elisabeth Hugg.

Totalt omsätter den svenska mötesindustrin 125 miljarder kronor om året och det är flera städer och kommuner som vill ha sin bit av den kakan.

– Det är hård konkurens och varje konferens är svår att få. Det är som att söka till OS varje gång, säger Elisabeth Hugg.

Hon förklarar vad det är som gör Gävle till en bra mötesstad.

– Gävle ligger bra till för att människor från norr och söder ska kunna träffas när resavståndet är fördelat mer rättvist. Det är också billigt här i förhållande till exempelvis Stockholm. Här märks det om 700 konferensdeltagare är på besök, i Stockholm försvinner de i mängden.

Hittills har byrån hjälpt till att locka 10 000 mötesdeltagare till Gävle och genererat 100 miljoner kronor till stadens hotell, restauranger, nöjesverksamheter och taxibolag. Förra året hölls Teaterbiennalen och Sveriges Släktforskare konferenser i Gävle. Nu i år ska exempelvis Sveriges Facköversättare och RFSL ha konferenser och Konsumentdagarna kommer att hållas i stan.

Det är hyfsat billigt att anställa i mötesbranschen, menar Elisabet Hugg. Det kostar omkring 1,2 miljoner kronor per anställd. Hennes uppskattning är att konferenser i år kommer att ha skapat 75 nya jobb. En växande arbetsmarknad som passar regionen och som kan lindra Gävles arbetslöshet.

– Det här är jobb som inte är särskilt högavlönade och som inte kräver någon högre utbildning. Många ungdomar som kanske inte har de bästa betygen, men har rätt personliga egenskaper, kan få jobb, säger Elisabeth Hugg.

Mer läsning

Annons