Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle behöver fler yrkeslärare

GÄVLEBristen på yrkeslärare hos Gävles gymnasieskolor väntas bli stor de närmaste åren.50 nya lärare behöver rekryteras fram till år 2010.

Annons
En ny studie som gjorts på uppdrag av Utbildning och Arbete Gävle visar att bristen är störst på de yrkestekniska programmen. Inom elprogrammet väntas närmare 90 procent av lärarna lämna skolan fram till år 2010.
Andra utbildningar som kan bli drabbade är till exempel byggprogrammet och energiprogrammet.
Orsaken är de kommande årens stora pensionsavgångar. Ökande elevkullar skapar också en större efterfrågan på lärare i framtiden.

Från ord till handling
- Vi vet ännu inte hur vi ska gå till väga men en handlingsplan ska vara klar våren 2003, säger Jan-Erik Liljergren, förvaltningschef för Utbildning och Arbete.
Författare till studien är Walter Nordkvist, biträdande rektor vid Polhemsskolan. Han föreslår bland annat att det bör vara möjligt att tillsvidareanställda obehöriga lärare och ge dem pedagogisk högskoleutbildning. Walter Nordkvist vill även att man ska se över de ekonomiska villkoren för de obehöriga lärare som väljer att utbilda sig.
På nationell nivå är behovet av yrkeslärare skriande samtidigt som utbildningstakten är låg. Om inget görs kommer 71 procent av yrkeslärarkåren att bestå av obehöriga lärare år 2010, visar en studie som gjorts vid Umeå universitet.

Svårt att konkurrera
Rekryteringen är svår. Kommunerna har svårt att konkurrera med den privata marknaden.
- Ett annat problem är att de som vill utbilda sig till yrkeslärare ofta har en annan karriär bakom sig, säger Jan-Erik Liljergren. De har hunnit rota sig och skaffat familj och benägenheten att flytta är liten. Att ha en utbildning på orten är därför viktigt ur rekryteringssynpunkt.
Högskolan i Gävle saknar i dag en yrkeslärarutbildning och om det blir en sådan återstår att se, men Jan-Erik Liljergren hoppas att det snart ska bli verklighet.

JOHAN PIHLBLAD
026-159648

Mer läsning

Annons