Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi tar ny kraft i Forsbacka

/

2009 stängdes det gamla kraftverket i Forsbacka. Nu har Gävle Energi ansökt om att få bygga en ny kraftstation i åfåran intill.

Annons

– När vi har fått tillståndet kommer vi att börja bygga så snart som möjligt, säger Inger Lindbäck, energiproduktionschef på Gävle Energi.

Det gamla kraftverket i Forsbacka var Gävle Energis minsta. Det nya blir betydligt större och beräknas producera 5,5 GWh el per år.

Investeringen uppgår, enligt Gävle Energis ansökan till Mark och Miljödomstolen, till 35 miljoner kronor, vilket motsvarar en kostnad på 42 öre per kWh el.

– Hur lönsamt kraftverket blir är osäkert, eftersom vi har ett elpris som varierar hela tiden. Dessutom ska ett nytt elcertifikatsystem införas 2013 och vi vet inte riktigt hur det kommer att slå, säger Inger Lindbäck.

Det nya kraftverket ska inte byggas där det gamla ligger utan i mellanfåran.

Platsen har redan prövats i en detaljplan som godkändes förra året.

I dag är mellanfåran i det närmaste helt torrlagd medan det strömmar vatten genom den norra och den södra fåran. När det nya kraftverket kommit igång kommer det mesta vattnet i stället att rinna genom mellanfåran.

Regleringen av Storsjön kommer däremot inte alls att påverkas av kraftverksbygget.

– Det här påverkar inte regleringen alls. Vi kommer att följa samma nivåer som tidigare, säger Inger Lindbäck.

Det är Mark- och miljödomstolen i Östersund som ska ge tillstånd åt det nya kraftverket, men enligt den ansökan som Gävle Energi skickat in kommer kraftverket inte att få någon negativ inverkan på omgivningen.

Det finns ingen fisk som vandrar förbi kraftverket idag, men om domstolen kräver det kommer man att bygga en fiskväg förbi krattverket.

Mer läsning

Annons