Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle förlorar stort på familjens flytt

289 081 kronor. Så mycket förlorar Gävle i skatteintäkter när familjen Persson flyttar för att få rätt stöd i skolan.

Annons

– Det är förstås väldigt olyckligt om stödet inte varit tillräckligt, säger Åsa Wiklund-Lång, S.

GD berättade i går om familjen Persson som bestämt sig för att flytta till Uppsala eftersom sonen Philip inte får det stöd han behöver i skolan.

Enligt ett utlåtande från en logoped på Gävle sjukhus har Philip Persson flera problem när det gäller språkutveckling. Om han inte får stöd tre till fyra gånger i veckan riskerar han att utveckla läs- och skrivsvårigheter i framtiden.

Men i Fridhemsskolans sexårsverksamhet, där han går, har han bara fått träffa en talpedagog fem gånger under hösten.

I Uppsala kommer Philip att få gå i en skola för barn med språkstörningar.

Förra året tjänade föräldrarna sammanlagt 925 600 kronor i taxerad förvärvsinkomst. Av de pengarna betalade de 289 081 kronor i kommunalskatt till kommunen och landstinget – pengar som Gävle nu går miste om.

– Jag bryr mig inte om hur mycket föräldrarna tjänar, men blir ledsen och besviken om vi inte kan ge stöd till varje elev. Om familjen känner sig tvungen att flytta enbart på grund av att stödet inte varit tillräckligt är det förstås väldigt olyckligt, säger Åsa Wiklund-Lång, S, barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Varför stödet uteblivit har hon inget svar på. Hon hänvisar tillbaka till förvaltningen som hon menar är bättre insatt i detaljerna.

– Jag kan inte säga annat än att elever ska få det stöd de behöver för att klara skolgången. Sedan är det alltid en definitionsfråga när man har gjort tillräckligt. Vad jag förstår har inte Elevhälsans chef uppfattat att det finns ett behov som inte går att tillmötesgå, säger hon.

Åsa Wiklund-Lång har inte fått några signaler om att förvaltningen skulle behöva mer pengar, men påpekar att en översyn pågår av Elevhälsan efter höstens turbulens inom organisationen.

Hon tycker att familjen gjort rätt som anmält kommunen till Skolinspektionen.

– Om man inte är nöjd ska man anmäla. Frågan kommer att hanteras av någon ansvarig på förvaltningen som får lämna svar, och även jag kommer förstås att prata med ansvariga tjänstemän, säger hon.

Mer läsning

Annons