Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle går mot stort plus

/
  • Utbetalningarna av försörjningsstöd i Gävle är rekordhöga. Carina Blank hoppas kunna använda budgetöverskottet till utbildning för personer som står utanför arbetsmarknaden. Arkivbild.

Gävle kommun är på väg mot landets näst högsta budgetöverskott.

Försäljningen av tomträtter har gett klirr i kassan.

Kommunalrådet Carina Blank, S, vill använda pengarna till utbildning för personer som står utanför arbetsmarknaden.

Annons

Gävle kommun hade räknat med ett positivt resultat på 61 miljoner kronor i år. Nu ser det ut att bli betydligt bättre än så – 355 miljoner kronor.

Främst är det försäljningen av tomträtter som gått bättre än väntat. Kommunen beslutade förra året att höja friköpspriserna i två steg. Den första höjningen ägde rum i juli i år och den andra kommer vid årsskiftet. Under det första halvåret anmälde 767 hushåll intresse att friköpa tomten. Det är mer än dubbelt så många som kommunen hade räknat med.

Hittills i år har tomträttsförsäljningarna dragit in totalt 220 miljoner kronor och försäljning av mark till företag ytterligare 63 miljoner. Endast Sundbyberg är på väg mot ett bättre resultat, enligt tidningen Dagens Samhälle.

– Det hjälper helt klart upp vår finansiella situation. Det här är pengar som vi skulle kunna använda istället för att ta nya lån när vi investerar. Vi ligger på ganska höga investeringsvolymer i dag. Om vi inte ska låna till allt måste vi skapa egna resurser, vilket vi gör genom bra resultat. Då kan vi ligga kvar på en hyfsad investeringsnivå trots att vi nu ser ett tapp i konjunkturen, säger kommunens budgetchef Anders Larsson.

Även om Gävle kommun som helhet går mot plus så dras tre nämnder med preliminära underskott på totalt 113 miljoner kronor. Det gäller omvårdnadsnämnden, tekniska nämnden och socialnämnden. Trycket på äldreomsorgen har ökat, snöbudgeten sprack redan i början av året och utbetalningarna av försörjningsstöd är rekordhöga.

– Just nu balanseras det av god skattetillväxt, men den situationen förändras om inte skattetillväxten fortsätter att vara lika stark, säger Anders Larsson.

Oron på världens finansmarknad är just nu stor och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har skrivit ner skatteprognoserna.

Intäkterna från tomtförsäljningarna är av engångskaraktär och kan därför inte kan stoppas in i den löpande driften. Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, hoppas ändå kunna använda en del av pengarna till utbildning för personer som står utanför arbetsmarknaden och lever på försörjningsstöd. Många av dem saknar fullgjord gymnasieutbildning.

– Norrköping har ett system där de avsatt pengar till enskilda utbildningsinsatser. Jag hoppas att vi kan göra något liknande i Gävle. Sedan hoppas vi att det kommer statliga resurser till utbildning och arbetsmarknadsåtgärder, säger hon.

Delar av budgetöverskottet vill Carina Blank även använda till sanering av förorenad mark, exempelvis vid Avans gamla soptipp.

Mer läsning

Annons