Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle ger vägledning i Sydafrika

/
  • Arkivbild: GD Vill hjälpa. Laila Nordfors genomför nu en mer konkret hjälpinsats i Buffalo City.

GÄVLE
Samarbetet mellan Gävle och Buffalo City tar nu form.
Expertis från Gävle drar under maj igång ett projekt för att underhålla vägnätet och förbättra trafiksituationen i den sydafrikanska vänorten.

Annons
Under två veckor är tekniska kontorets David Eldrot och Markbyggarnas Börje Löf på plats tillsammans med kommunens internationella samordnare Laila Nordfors.
- Ja, nu blir samarbetet konkret. Det är så det ska vara, konstaterade hon när GD träffade henne före den långa resan.

Vägunderhåll
Gävleexperterna ska bidra till att utforma ett system för att underhålla ett vägnät med mycket varierande standard. Bara en femtedel av vägarna är asfalterade. Projektet pågår året ut och finansieras av biståndsorganet Sida, som står för alla kostnader, även den resa som man nu genomför.
Men det finns utrymme för annat än underhållsplaner för vägnätet. Gatorna i Buffalo City är i regel mycket breda. Inte sällan är normalgatorna som hela Rådhusesplanaden i Gävle, det vill säga Norra Rådmansgatan, Norra Kungsgatan och parkområdet däremellan.
- De byggdes så för att oxkärrorna skulle kunna vändas utan problem. Men det är inte fullt så praktiskt med den bredden när man som gående ska ta sig över i rusningstrafik utan att bli påkörd, tycker Laila Nordfors.
Hon hoppas kunna skapa gång- och cykelbanor på båda sidorna och ändå ha kvar en bred gata för biltrafiken.
- Vi ska komma med tips på förbättringar. Genom att göra cykelbanor så kan de börja satsa mer på cykling överhuvudtaget och gynna framväxandet av småföretagsamhet, som cykelverkstäder.
Laila Nordfors har många idéer som hon ska ta upp med de sydafrikanska vännerna.
Men det bygger förstås på det lokala intresset för dessa idéer.

Samarbete inleddes i fjol
Det var ifjol som Gävle inledde Gävle ett samarbete med Buffalo City. Hamnstaden i sydöstra delen av landet invid Indiska Oceanen hette tidigare East London.
Kommunen har 880 000 invånare och är därmed nästan tio gånger större än Gävle. Där finns en livaktig textilindustri och ett universitet.
Men man har stora problem med hiv, var femte är smittad. Arbetslösheten ligger på hela 47 procent och många bor i de fattigare kåkstäderna runt stan.
Inom avtalet mellan Sida, Gävle och Buffalo City så vill man från den svenska sidan bidra till en utveckling av den unga demokratin i Sydafrika, som lidit under Apartheidsystemet i decennier. Det kan man nå genom standardhöjningar och en sänkt arbetslöshet.
Målet är att få befolkningen mer delaktig i samhället.
Samarbetsprojekten med Gävle ska vara så konkreta och väl avgränsade som möjligt. De man vill starta i höst gäller vattenförsörjning och avloppsrening, uppbyggande av ett medborgarkontor och överförandet av en samverkansmodell mellan högskola-näringsliv och offentlig sektor. En modell som finns i Gävle.
Vad får då Gävle ut av det hela?
- Det blir inget projekt här ännu. Det mesta ska ske i Buffalo City. Men eftersom vi gör allt på engelska så övar vi upp språket i Gävle. Mycket betydelsefullt. Sedan ökar vi vår förståelse för andra kulturer och andra tankesätt, sa Laila Nordfors.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons