Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har fått certifierade vårdutbildningar

Omvårdnadsutbildningarna i Gävle är numera ett vård- och omsorgscollege. Det ska ge bättre tillgång till praktikplatser.

Annons

Komvux och gymnasiets vårdutbildningar får numera kalla sig vård- och omsorgscollege eftersom utbildningarna lever upp till vissa kvalitetskrav, gemensamma för hela landet.

– Arbetsgivarna har mycket större inflytande över utbildningen, säger Gunnel Antesjö, omvårdnadsförvaltningens projektledare.

Bland annat kan de tala om vilka kurser de vill att eleverna ska läsa för att jobba hos dem.

Arbetsgivarna, kommuner, landsting och privata företag, lovar också att ställa upp med det antal praktikplatser som behövs.

Intresset för Komvux vårdkurser är större än antalet platser och GD har tidigare berättat att bristen på praktikplatser förhindrat att fler startat.

Att certifiera utbildningarna är ett led i arbetet med att klara framtida rekryteringsbehov. Intresset för gymnasiets vård- och omsorgsprogram sjunker.

– Jag hoppas att vi redan till nästa läsår kan vända den trenden, säger Mikael Englund, biträdande rektor på Polhemsskolan med ansvar för vård- och omsorgsprogrammet.

Länets vård- och omsorgscollege samarbetar och ska marknadsföra utbildningarna mer. Bland annat ska grundskoleambassadörer ut i skolorna och åttor och nior erbjudas fler praoplatser, säger Gunnel Antesjö.

Arbetsgivarna ska också i större utsträckning erbjuda utbildade handledare under utbildningarnas praktikperioder.

Mer läsning

Annons