Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle i centrum för syndikalisterna

GÄVLENu intar syndikalisterna stan.Från i dag och en vecka framåt står Gävle i centrum när fackförbundet SAC har sin kongress, som brukar äga rum vart fjärde år.

Annons
150 ombud och funktionärer strömmar till från hela landet och huvudmålet är att slå fast ett nytt fackligt program.

Torgmöten
Men förutom förhandlingar i Folkets hus ägnar man sig även åt en del utåtriktad verksamhet, med torgmöten och föreläsningar.
Och medlemstidningen Arbetaren har redan gått ut med ett specialnummer om just Gävle till 12 000 hushåll i stadens utkanter.

Mitt i valrörelsen
- Vi måste kämpa på ett eller annat sätt för att komma ut eftersom vi inte är ett politiskt parti. Dessutom är det ju mitt i valrörelsen, säger Lena Barrow och Abe Bergegård, från SAC:s ledning.
SAC är en del av arbetarrörelsen, menar de. Men medlemmarna är fria att rösta på vilket parti de vill. De båda företrädarna har redan poströstat.
- Men egentligen tycker vi att parlamentarismen är en återvändsgränd. Hittills har den metoden inte fungerat för att omfördela resurserna i samhället. Makten har gått från en majoritet till en minoritet de senaste decennierna och vad ska vi ha politiker till om det ändå är marknaden som styr, undrar Abe Bergegård.

Facklig basis
I stället för partipolitik, som bara splittrar upp arbetarrörelsen, arbetar de på facklig basis.
Genom att aktivt påverka på arbetsplatserna och få makt över företagen så kan man steg för steg genomföra ett bättre samhälle, tror de båda.
Exempel de tar upp som lyckade ur den synpunkten är Posten i Stockholm och delar av skogsnäringen. I Gävle har man många medlemmar i kommun- och landstingssektorn.
- Men de är inte konsoliderade. Vi hade en del folk på Ericsson också, men där har de försvunnit med rationaliseringarna.
- Även om det tar tid så ser jag tecken på att den kapitalistiska världen har inneboende kriser som snart kommer att leda till ett bättre samhälle, menar Abe Bergegård.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons